Eindeloze kustlijn langs twee oceanen
Tussen de grenzen met Namibië en Mozambique ligt meer dan 3000 kilometer kustlijn. Waanzinnig mooie stranden met indrukwekkend rollende golven, ruige zee en kliffen, lieflijke baaien en koraalriffen net onder de wateroppervlakte, de variatie is enorm. De westelijke kust kijkt uit over de Atlantische Oceaan, de koude Benguela golfstroom bepaalt hier de temperatuur van het water. Bij Cape Point - ten zuiden van Kaapstad - ontmoet het koude water het veel warmere water van de Indische Oceaan. Hier is juist de warme Agulhas golfstroom bepalend voor de aangename watertemperatuur en het rijke mariene leven. Overal zijn prachtige strandresorts te vinden en de lijst met mogelijke activiteiten is eindeloos lang. We volgen de kustlijn van west naar oost.
Rondom Kaapstad
Even ten noorden van Kaapstad liggen Langebaan en Paternoster, met toegang tot zowel wat warmere besloten baaien als stranden direct langs de koelere oceaan. Een paradijs voor watersporters en vogelliefhebbers. Tevens een uitstekende plek om per kajak te varen tussen rotsen vol aalscholvers en pinguïns. Diverse stranden rondom Kaapstad zijn ideaal voor een dagtrip, of zelfs een paar uurtjes strandplezier. Boulders Beach ligt noordelijk, en ook hier zijn pinguïns te zien. Er zijn talrijke besloten baaien met rotsen waar het water in de tidal pools snel opwarmt, stranden waar surfers zich kunnen uitleven, drukkere stranden met bars en restaurants en verlaten stranden zonder voorzieningen. De stranden ten oosten van Cape Point hebben profijt van de warme golfstroom. Het is mogelijk om Hermanus als dagexcursie te bezoeken. Dit is een absolute hotspot voor diverse soorten walvissen en grote scholen dolfijnen. Zwemmen kan hier in besloten lagunes. Where the world can't find you...
Van De Hoop Natuurreservaat tot de Wild Coast
De Hoop Natuurreservaat is in de eerste plaats een uniek wandelgebied. Meer naar het binnenland loopt u hier door fynbos met 1500 plantensoorten en bontebokken, elanden en struisvogels. Een kustwandeling leidt langs witte zandduinen, kleine stranden en rotspoelen vol zeesterren en octopussen. Kijk ondertussen uit over de oceaan, want hier passeren veel walvissen en deze zijn regelmatig vanaf land te observeren. De Hoop Vlei is een Ramsar-site met pelikanen, flamingo's, steltlopers en visarenden, maar ook de Kaapse otter. De uitgestrekte zandstranden rond Plettenberg Bay en Jeffreys Bay behoren tot de beste surfspots met uitdagend hoge golven, diverse bootexcursies op zee, en duiklocaties met roggen, zeehonden, haaien en dolfijnen. De Wild Coast is inderdaad behoorlijk ruig, maar er zijn tevens besloten baaien - zoals Chintsa - waar de natuur een meer lieflijk en uiterst divers karakter heeft, en waar u zich te buiten kunt gaan aan zeer diverse activiteiten waaronder een boottocht op zoek naar de grootste migratie ter wereld: de Sardine Run. Elk najaar zorgen miljoenen sardienen – de grootste school ter wereld – hier voor extra spektakel. De sardienenmigratie is een uniek verschijnsel dat veel mariene jagers - bultruggen, haaien, zeehonden en dolfijnen - en zeevogels - waaronder Jan van Genten en pijlstormvogels - aantrekt. De sardienen zwemmen soms zo dicht langs de kust dat ze massaal stranden.
Subtropisch genieten aan de Dolfijnenkust
Ook voorbij Durban kunt u nog getuige zijn van dit fenomeen. De kuststrook tussen Durban en de Mozambiquaanse grens staat bekend als de Dolfijnenkust. Naast dolfijnen vindt u er kilometerslange goudgele stranden van wereldklasse met als bekendste Salt Rock en Willard’s Beach. Badplaatsen als Ballito en Umhlanga bieden alle voorzieningen die u maar kunt wensen. Het is het hele jaar goed toeven aan de Dolfijnenkust dankzij het subtropische klimaat. In de nabijheid liggen ook topattracties zoals het Hluhluwe-Umfolozi National Park – met de Big Five - en het Greater St. Lucia Wetland Park, werelderfgoed met vijf verschillende ecosystemen.