Festivals die u meegemaakt moet hebben
Wereldwijd worden er altijd veel indrukwekkende en kleurrijke festivals gevierd die zeer de moeite waard zijn om bij het plannen van uw volgende reis rekening mee te houden. Bezoek onder andere één van de vele matsuri’s (festivals) in Japan, Inti Raymi in Peru of vier carnaval in Cuba of Brazilië. Vier Holi en Diwali in India, Nepal of Sri Lanka of reis af naar de Baliem-Vallei in West-Papua voor een unieke culturele happening. Geniet samen met de bewoners van de met pracht en praal omklede feesten en indrukwekkende optochten met uitbundige kostuums, vrolijke muziek, dans en streetfood, Where the world can’t find you…
1. Carnaval – Latijns-Amerika
Carnaval in Latijns-Amerika is een groot feest, waarbij de periode voor het vasten wordt gevierd. In februari zijn vele steden in Latijns-Amerika, vooral in Brazilië, Colombia, Cuba, Trinidad & Tobago, het decor voor een uitbundig carnaval, gevierd met kleurrijke parades en vele optredens door musici en dansers. Santiago de Cuba, Rio de Janeiro, Barranquilla, en Port of Spain staan bekend om de meest uitgelaten carnavals.
2. Hornbill festival – India
Het Hornbill Festival is een jaarlijks evenement in Nagaland, India, waar de tradities van de Naga-stammen worden gevierd. Het vindt plaats in de eerste week van december en heeft dans, muziek, rituelen, sport en kunst. Het festival brengt verschillende stammen samen en trekt inwoners uit de hele provincie aan.
3. Baliem Festival – Indonesië
In augustus komen de verschillende bevolkingsgroepen uit de hooglanden van Wamena en de Baliem-vallei zoals de Dani, Lani en de Yali samen om hun jaarlijkse festival te vieren. Hoogtepunten zijn de dansen en demonstraties van hoe men vroeger ten strijde trok.
4. Inti Rami – Peru
De zonnegod Inti staat centraal in dit uitbundige festival, een kleurrijk feest met prachtige traditionele kledij. Tijdens groots opgezette voorstellingen worden in juni diverse ceremonies, liederen en dansen van de oude Inca-cultuur opgevoerd.
5. Gion Matsuri – Japan
Jaarlijks worden er in Japan vele matsuri’s gehouden, waaronder het befaamde Gion Festival in Kyoto met een spectaculaire parade en talloze eetstalletjes met culinaire hoogtepunten; veel vrouwen kleden zich deze dagen in een traditionele kimono. Tsukimi is het najaarsfestival waarbij de volle maan door heel Japan feestelijk wordt geëerd bij tempels, schrijnen, kastelen en op mooie locaties in de natuur. Magisch is een nachtelijke boottocht waarbij het licht van de maan op het water reflecteert.
6. Ouidah Voodoo Festival – Benin
De kustplaats Ouidah in Benin is de thuisbasis van het jaarlijkse Voodoo-festival. In januari kunt u hier getuige zijn van traditionele ceremonies en rituelen, die een diep verankerde geschiedenis hebben in overtuigingen van de voodoo-religie.
7. Jambay Lakhang – Bhutan
Van de vele boeddhistische festivals die jaarlijks plaatsvinden en van heinde en verre honderden Bhutanezen aantrekken, is Jambay Lhakhang in Bumthang een heel bijzondere. Hoogtepunt is de rituele vuurdans waarbij gemaskerde mannen dansen om demonen te verdrijven.
8. Tapati Rapa Nui – Paaseiland
Tijdens het jaarlijkse Tapati Rapa Nui festival kiezen de eilandbewoners hun nieuwe koningin door middel van op tradities gebaseerde wedstrijden. De inwoners van Paaseiland beschilderen hun gezichten, maken kleren van bananenbladeren en er worden paardenraces gehouden en verhalen voorgedragen; het hoogtepunt is de afdaling op een enorme bananenstam van de Maunga Pui-berg.
9. Nadaam – Mongolië
In Mongolië wordt in juli jaarlijks het kleurrijke, driedaagse Nadaam festival gevierd, de ‘Olympische Spelen’ van Mongolië waarbij de meest populaire sporten van het land worden beoefend: worstelen, boogschieten en paardrijden.
10. Semana Santa – Spanje
In de Spaanstalige landen en met name in Andalusië wordt in de week voor Pasen ‘Semana Santa’ gevierd. In indrukwekkende optochten worden religieuze, vaak met doeken bedekte beelden rondgedragen onder groot enthousiasme van het toegestroomde publiek.
11. Vuurfestival – Taiwan
Lantaarns hebben een grote betekenis in Taiwan en de boeddhistische tradities die teruggaan tot 20 eeuwen geleden. Het Lantaarnfestival (februari) wordt door heel Taiwan gevierd, maar het grootste vindt plaats in Pingxi, een afgelegen bergstadje in de buurt van Taipei.
12. Akwasidae Festival – Ghana
Akwasidae is een belangrijk festival dat wordt gevierd door de Ashanti-bevolking in Ghana, West-Afrika. Het wordt elke zes weken op een zondag gehouden en is een tijd voor de gemeenschap om samen te komen om hun culturele erfgoed te vieren en hun voorouders te bedanken. Dit festival wordt al eeuwenlang gevierd en is tot op de dag van vandaag een essentieel onderdeel van de Ashanti-cultuur.
13. Highland Games – Schotland
De Highland Games zijn al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Schotse cultuur en zijn vandaag de dag nog even populair. En dat is geen wonder, want bij de Highland Games in Schotland ervaart u een gevoel van gemeenschap en traditie in een feestelijke sfeer. De games vinden tussen begin april en half september plaats door heel Schotland.
14. Día De Los Muertos – Mexico
Día de los Muertos is een feest in Mexico waarbij overledenen worden geëerd. Het wordt gevierd op 1 en 2 november. Mensen creëren altaren met foto’s, bloemen en eten voor overleden familieleden. Ze komen samen, halen herinneringen op en genieten van streetfood en vrolijke muziek.