De beste foodie hotspots van Thailand

Van de wereldberoemde street food cultuur tot de meest toonaangevende Michelinsterren-restaurants en rooftop bars, wij delen graag onze zeven favorieten met u.

De beste foodie hotspots van Thailand

Van de wereldberoemde street food cultuur tot de meest toonaangevende Michelinsterren-restaurants en rooftop bars, wij delen graag onze zeven favorieten met u.

De beste foodie hotspots van Thailand

Thailand heeft de poëtische bijnaam Food Heaven gekregen vanwege de enorme gastronomische verscheidenheid: van de wereldberoemde street food cultuur tot de meest toonaangevende Michelinsterren-restaurants en rooftop bars. Wij delen graag onze zeven favorieten met u. De hipste nieuwe hotspots, meest unieke culinaire ervaringen en verborgen parels. Where the world can’t find you…

1. OPENING VAN HET JAAR

Nawa Thai Cuisine heeft in 2024 een Michelinster gekregen voor “De Opening van het Jaar”. Nawa is Thais voor innovatie. Chef-koks en power-couple Joe en Saki Hoshino omarmen dit concept en produceren met behulp van moderne technieken de authentieke maar gedurfde smaken uit de Centraal-Thaise keuken met een seizoensgebonden proeverijmenu met finger food en moderne interpretaties van traditionele gerechten. De donkere muren en hoge plafonds met kleurrijke details zorgen voor een ietwat mysterieuze maar extravagante sfeer, met als middelpunt de grote, lichte open keuken waar het team in perfecte synchronie aan het werk is.

2. YOUNG CHEF AWARD

Chef-kok Chudaree ‘Tam’ Debhakam van restaurant Baan Tepa is ’s werelds eerste vrouwelijke Thaise chef-kok, die leiding geeft aan een restaurant met twee Michelinsterren. Op 31-jarige leeftijd ontving zij in 2024 ook nog eens de Michelin Young Chef Award. De eetervaring bij Baan Tepa is zeer interactief. Gasten worden verwelkomd in het prachtige historische huis en krijgen een rondleiding door de tuin, waar ze meer te weten komen over de ingrediënten van de culinaire reis die ze gaan ondernemen. De keuken is een leerruimte waar gasten worden begroet door de chef-koks en een gesprek kunnen voeren over nieuwe ingrediënten en kookmethodes.

Het menu is geïnspireerd op de culinaire reizen van chef Tam en haar team door de verschillende regio’s van Thailand. Ze kiezen bewust gerechten en ingrediënten die uniek zijn voor elke regio en creëren binnen elk gerecht hun eigen verhaal, waarbij de verhalen van de voedselproducenten en hun ambachten centraal staan: van de boeren die vrije uitloopkippen houden tot de rijsttelers die in de provincie Isaan dit oude ambacht nieuw leven willen inblazen voor de volgende generatie.

3. ICONISCHE ROOFTOPBARS

Naast street food zijn ook de rooftopbars niet meer weg te denken uit de culinaire scene in Bangkok. De meest iconische rooftop is misschien wel de Vertigo and Moon Bar op de 61e verdieping van het Banyan Tree Hotel. Geniet van overheerlijke zeevruchten en premium steaks, aangevuld met voortreffelijke cocktails van Moon Bar.

Ook Lebua’s Sirocco & Sky Bar met zijn gouden koepel blijft een favoriet met een van de beste uitzichten van Bangkok. Elk jaar komen er ook weer nieuwe hotspots bij zoals Pastel Rooftop met een elegante mediterrane sfeer of de allernieuwste must-go rooftopbar Akara Sky Hanuman waar de Thaise mythologie verweven is met moderne luxe.

4.THAIS MET EEN NEDERLANDSE TWIST

De Nederlandse Rick Dingen uit Eindhoven is de chef-kok van het in 2021 geopende restaurant Jampa op het eiland Phuket, bekroond met een groene Michelinster vanwege hun filosofie van duurzaamheid en zero waste. Rick Dingen wil duurzaamheid voor iedereen toegankelijk maken: “We serveren alleen groenten en zeevruchten afkomstig van de vissers op het eiland en de chefs bezoeken onze biologische boerderij twee keer per dag op de fiets om kruiden en groenten te oogsten. We gebruiken ingrediënten die voedzaam en uitgebalanceerd zijn en we proberen onze gasten te informeren over de voordelen van vers en lokaal eten.”

Vooral de Jampa Experience viergangenlunch is een aanrader met complexe natuurlijke smaken die veranderen met de seizoenen. Voor een nog uniekere farm-to-table-ervaring is er ook nog de Hideaway waar gekookt wordt boven een houtvuur en waar de gasten geïnformeerd worden over duurzame landbouw.

5. MICHELIN FOOD TOUR BANGKOK

Tijdens deze bijzondere verkenning door de authentieke en levendige Chinese wijk van Bangkok Yaowarrat gaat u per tuk tuk met privégids op zoek naar unieke familierestaurants en plekken waar al decennia lang lokale gerechten van topkwaliteit worden geserveerd die internationale erkenning hebben gekregen in de Michelin-gids. De eerste stop is het wereldberoemde Jay Fai restaurant, dat in 2018 een Michelinster kreeg. Het was daarmee het eerste street food restaurant dat die eer te beurt viel. Het restaurant serveert vooral visgerechten uit de wok en is al heel wat jaren favoriet bij foodies.

Daarnaast worden er ook tal van minder bekende lokale juweeltjes bezocht zoals Ann Guay Tiew Kua Gai, Nai Mong Hoi Tod en Pa Tong Go Savoey. U krijgt ook de kans om te genieten van vers fruit en lokale cocktails met uitzicht over de Chao Phraya rivier en de prachtig verlichte tempels van het oude Bangkok.

6. DE GEHEIMEN VAN DE CHEF

Een kookworkshop is een must als u in Thailand bent. Maak de ervaring nog unieker door met de chef-kok eerst naar de markt te gaan en de mooiste ingrediënten uit te zoeken. Bereid vervolgens samen een viergangendiner, waarbij de chef u leert om klassiekers als Tom Kha Gai, Pad Thai, Massaman curry en Mango sticky rice te maken. Afhankelijk van de regio waar de kookworkshop plaatsvindt zullen er ook zeker regionale gerechten op het menu staan, zoals Som Tum en Laab in Noordoost-Thailand of Gaeng Som in Zuid-Thailand.

Wilt u zich nog verder verdiepen in de geheimen van de Thaise keuken? Denk dan eens aan een culinaire cursus van een aantal dagen bij een van de beste kookscholen van Thailand.

7. KOFFIECULTUUR

Als het over koffie gaat, denkt u waarschijnlijk direct aan een land als Brazilië. Pas in het afgelopen decennium, toen de koffiecultuur begon op te bloeien, verschenen in Thailand pioniers als Akha Ama Coffee op het wereldtoneel. De bekroonde bonen van Akha Ama komen uit een afgelegen dorp in het noorden van Thailand, thuis van een van de meest kleurrijke bergvolkeren van Thailand, de Akha. Oprichter Lee Ayu Chuepa is geboren en getogen in Akha: “Ik heb voor koffie gekozen, niet omdat ik het graag dronk, maar vanwege de waarde die het voor de gemeenschap oplevert”.

In een tijd waarin het grootste deel van de koffieconsumptie in Thailand nog grotendeels uit oploskoffie bestond, greep Lee zijn kans en betrad de wereld van koffie. Na wat onderhandelen kreeg hij 2.000 kilogram om mee te beginnen, en daaruit ontstond Akha Ama. In 2010 stuurde hij zijn koffie naar het World Cup Tasters Championship-evenement en won.

U kunt een bezoek brengen aan de koffieplantages van Akha en zien hoe de koffiebonen worden geplukt en verwerkt. Geniet tijdens een koffieproeverij van de adembenemende vergezichten.

Dit is slechts een kleine selectie uit al het heerlijks dat Thailand te bieden heeft: van culinaire festivals tot hotels met restaurants van wereldklasse, van chef’s tables tot foodtrucks. Thailand is met recht een paradijs voor foodies. Laat u ook inspireren door onze Culinaire Reis door Thailand.

Lieke Luxembourg

Van Ameland tot Paaseiland, ik vind niets heerlijker dan reizen. Na mijn studies Communicatie en Marketing was ik dan ook zo blij dat ik in de reisbranche mijn passie voor marketing en schrijven kon combineren met reizen. Al sinds ik Untamed Travelling ken, ben ik fan van de unieke reizen en inspirerende verhalen en foto’s waarmee klanten en reisagenten betoverd worden. Ik vind het dan ook fantastisch dat ik nu onderdeel uit mag maken van het marketing team en aanspreekpunt ben voor de retail. Sinds ik 3 jaar in San Francisco heb gewoond, zit de Verenigde Staten echt in mijn hart. Ik hou ervan dat alles larger-than-life is, in het bijzonder het natuurschoon van Alaska en Hawaii. Maar ook Brazilië, Peru, Israël, Australië, India en Zuid-Afrika hebben veel indruk gemaakt. Bovenaan mijn lijstje staat Japan en vooral méér Afrika. Waar droomt u van?

Meer uit ons blog