De 10 meest spectaculaire vogelgebieden ter wereld

Een lijst met de mooiste reisbestemmingen voor vogelliefhebbers

De 10 meest spectaculaire vogelgebieden ter wereld

Een lijst met de mooiste reisbestemmingen voor vogelliefhebbers

De 10 meest spectaculaire vogelgebieden ter wereld

De mooiste bestemmingen voor vogelliefhebbers

Mei is dé maand van de grote vogeltrek, wanneer veel vogels terugkeren naar Europa vanuit hun overwinteringsgebieden in onder andere Afrika. Op Texel strijken tientallen trekvogelsoorten neer, maar ook in de rest van ons continent komen vele overwinteraars aanvliegen. In Europa en daarbuiten zijn het gehele jaar door prachtige plekken te vinden om bijzondere vogels te kijken. Zoals in Colombia, met het grootste aantal vogelsoorten ter wereld of langs de kusten van Noordwest-Europa, waar overal de grappige papegaaiduikers opduiken. In deze blog daarom een aantal van de meest spectaculaire vogelplekken ter wereld, Where the world can’t find you…

1. Los Llanos – Colombia

Misschien wel de allerbeste bestemming voor vogelliefhebbers is Colombia. Het land heeft de meeste vogelsoorten ter wereld: maar liefst 1900! Dit is bijna 20 procent van alle vogelsoorten in de wereld, waaronder vele endemische soorten en trekvogels. Hoewel de Rode Ibis en de Andeshaan van de Rots de meest iconische soorten zijn, kunt u ook honderden soorten Kolibrie, Vliegenvanger en Tanager ontdekken in de uitgestrekte tropische regenwouden en het Andesgebergte. Een voorbeeld van wildlife & vogelreis vindt u hier.

Andeshaan van de Rots - Credits: Andy Reago & Chrissy McClarren
Andeshaan van de Rots – Credits: Andy Reago & Chrissy McClarren

2. Hokkaido – Japan

In het uiterste noorden van Japan is Hokkaido de winterverblijfplaats van prachtige Chinese Kraanvogels en grote groepen Stellers Zeearenden. Vaar tussen de smeltende ijsschotsen voor het maken van adembenemende foto’s; dit is de natuur op zijn best! Een voorbeeld van vogelreis naar Japan vindt u hier.

Chinese Kraanvogels
Chinese Kraanvogels

3. Extremadura – Spanje

Gelegen in de Extremadura, één van de belangrijkste roofvogelgebieden in Europa, is het nationale park Monfragüe een absolute must. Ga in dit vogelrijke gebied met spectaculaire landschappen op zoek naar vele gierensoorten, zoals de Vale Gier en de Monniksgier. Extremadura staat daarnaast bekend om de Kleine Trap, de Grote Trap en roofvogels als de Keizerarend en Havikarend.

Gier - Credits: Robert Navarro
Gier – Credits: Robert Navarro

4. Kerkini – Griekenland

Op het Kerkinimeer, tussen de hoge bergen in het noordoosten van Griekenland, komen honderden vogelsoorten voor. Vooral de enorme kolonie kroeskoppelikanen trekt hier de aandacht, maar er zijn daarnaast ook vele reigersoorten te zien. In de Donaudelta in Roemenië komen eveneens veel kroeskoppelikanen voor. Ook in de Donaudelta in Roemenië komen veel kroeskoppelikanen voor.

Kroeskoppelikaan
Kroeskoppelikaan

5. Costa Rica

Met maar liefst 878 vogelsoorten is Costa Rica ‘must’ voor iedere vogelliefhebber. Ga op zoek naar typische Costa Ricaanse vogelsoorten zoals de quetzal, de bedreigde Buffons Ara, de endemische Mangroveamazilia, Koperkopsmaragdkolibrie, Manakin en vele soorten papegaaien en toekans. Natuurlijk is er onderweg nog veel meer te zien: brulapen, de luiaard, roodoog-makikikker, smaragdbasilisk en vele kleurrijke pijlgifkikkers en leguanen. Deze vogelreis naar Costa Rica is zeer geschikt voor iedere vogelliefhebber.

Quetzal
Quetzal

6. St. Kilda – Verenigd Koninkrijk

Papegaaiduikers zijn te vinden aan vele rotskusten van Noordwest-Europa. Het afgelegen St. Kilda heeft echter niet alleen de grootste kolonie Atlantische papegaaiduikers (bijna één miljoen), maar ook de grootste kolonie Jan van Genten en het uiterst zeldzame St. Kilda-winterkoninkje. U vindt ook grote kolonies papegaaiduikers in IJsland en Noorwegen; de meest toegankelijke plek is bij de Farne-eilanden, op de grens tussen Engeland en Schotland. Huur een bootje en vaar tussen de vele indrukwekkende kolonies. Deze cruise is voor de vogelliefhebber zeer interessant en bezoekt o.a. St. Kilda.

Papegaaiduiker
Papegaaiduiker

7. Kafue en Lochinvar N.P. – Zambia

Gelegen op de vlakte van Kafue in Zambia is Lochinvar N.P. een waar vogelparadijs met honderden, meest endemische vogelsoorten. Tevens is dit het leefgebied van de zeldzame Kafue Lechwe, die u tijdens wandelsafari’s en indrukwekkende tochten per mokoro kunt spotten.

8. Texel – Nederland

Texel is het vogeleiland bij uitstek met honderden, vaak zeldzame soorten. Het eiland is de ideale plek is voor een tussenstop voor trekvogels op hun jaarlijkse verre reis. Door de voedselrijke wadden komen er ook veel vogels broeden. Op verschillende plaatsen op Texel staat vogelkijkhutten met uitzicht op de broedende of foeragerende vogels.

Credits: Maurice Prince
Credits: Maurice Prince

9. Phobjikha Vallei – Bhutan

In de prachtige Phobjikha-vallei met op de achtergrond van de Black Mountains komt jaarlijks de zeldzame Zwartnek kraanvogel overwinteren vanuit Tibet. Het Gangtey klooster is jaarlijks het toneel voor het Blackneck Crane festival, omdat de vogel een belangrijke rol speelt in de mythen en legenden van de vallei. Een bezoek aan het kraanvogelcentrum mag niet ontbreken.

Zwartnek kraanvogel
Zwartnek kraanvogel

10. De Gambia-rivier

Gambia staat bekend als een van de beste landen voor vogelaars. Het kleine land heeft een enorme concentratie aan vogelsoorten. Naast de vele Afrikaanse soorten komen er ook veel trekvogels vanuit Europa overwinteren. Naast vele reigersoorten zitten langs de rivier zitten vele roofvogels, zoals de Bateleur, Kuifarend en Afrikaanse zeearend en de donkere zanghavik maar ook Turacos, Wevers en Senegalese koekoeks.

Turaco
Turaco

Overige vogelgebieden

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie vogelplekken op deze wereld te ontdekken, maar met een top-10 moet men nu eenmaal keuzes maken. Denk in Azië bijvoorbeeld aan het Nationaal Park Keoladeo in India, of West-Papua met de beroemde Cassoaris vogel, Paradijsvogels. In Afrika zijn ook vele parken in Tanzania en Zuid-Afrika. Maar ook de poolgebieden zijn zeer interessant voor de vogelliefhebber: Spitsbergen, maar bijvoorbeeld ook South Georgia met gigantische kolonies koningspinguïns.

Endemische soorten

Endemen zijn soorten die enkel in een bepaald gebied voorkomen en nergens anders. Vaak is dit het gevolg van een natuurlijke barrière, zoals een zee, een rivier of een bergketen. Door zo’n barrière heeft de soort zich niet kunnen uitbreiden. Veel endemische soorten zie je dan vaak ook op eilanden. Bekende voorbeelden zijn Madagascar, Nieuw-Zeeland en Australië.

 

 

 

Merijn Huijzendveld

Reizen zit helemaal in mijn DNA: door mijn eerste reis naar de overweldigende jungle van Borneo ben ik verslingerd geraakt aan verre landen, andere culturen, imponerende landschappen en de indrukwekkende dierenwereld. Niet geheel toevallig dat ik na mijn studie culturele antropologie dan ook in de reiswereld ben terechtgekomen. Bij Untamed Travelling werk ik met het marketingteam om alle fantastische reizen, mooie bestemmingen en speciale overnachtingsplekken onder de aandacht te brengen. Favoriete bestemmingen: natuurlijk Borneo, maar ook Nepal, Japan, Scandinavië, Rwanda, Ethiopië, Oost-Europa, de Waddeneilanden… ik kan eigenlijk niet kiezen. Ik hou zowel van een zware trektocht door de Himalaya in Pakistan, als van een stedentrip met musea, terrasjes en streetfood; en heel af een toe een dagje strand.

Meer uit ons blog