AANLOKKELIJK, MAAR OOK ESSENTIËEL?
In december 2020 kwam er een prachtige aanbieding voorbij van één van onze lokale agenten om een aantal accommodaties in Botswana te bezoeken. Het was zeer aanlokkelijk, en bovendien was ik nooit eerder in Botswana geweest. In Botswana zelf zouden we twee zeer verschillende gebieden bezoeken: enerzijds de Kalahari woestijn met haar uitgestrekte zoutpannen, een harde en rauwe omgeving, en anderzijds de Okavango Delta, een waterrijk gebied met wetlands en meer uitbundige begroeiing.
Maar we zaten midden in een lockdown en de Nederlandse regering had het reizen naar het buitenland zwaar ontmoedigd door nieuwe en strengere regels vast te leggen. Was dit een essentiële reis? Kende men in Afrika al sneltesten en zou het lukken om in Botswana vier uur vóór vertrek een sneltest te regelen met een bijbehorend certificaat? Zouden er niet tussentijds in- en uitreisverboden afgekondigd worden en vluchtwijzigingen plaatsvinden?
Ondanks alle perikelen rondom de corona-vereisten ging ik door met het organiseren van de reis. Het veroorzaakte extra spanning, maar op 2 april jl. gingen we dan toch op reis.
MAKADIGHADI PANS N.P.
Onze reis start in de Kalahari, in het Makadighadi Pans N.P. Hier vindt ieder jaar een grote zebra-migratie plaats. In de natte periode verblijven de zebra’s en gnoes in het zuiden van het park waar de zoutpannen zich bevinden. Dit landschap heeft een hoge voedingswaarde voor de dieren vanwege de hoge concentratie aan mineralen en zouten in de grond. In de droge periode trekken ze naar het noorden naar de Botetirivier. Vanaf eind april zijn er duizenden zebra’s langs de oever van deze rivier waar te nemen en is een verblijf in de Meno a Kwena Lodge een aanrader.
In onze reisperiode zagen we de zebra’s in het zuiden, toen we in het zeer comfortabele Jack’s Camp sliepen. Jack’s Camp, ingericht in oud-Engelse stijl, is zeer luxueus en ruim van opzet, het kamp is volledig gerenoveerd en heropend in 2021. Ook onze koning Willem-Alexander en Maxima waren hier ooit te gast: met trots wees onze gids ons hun tent aan. Deze bleek heel wat kleiner te zijn dan de tent waarin wij sliepen, die 270 vierkante meter groot bleek te zijn en beschikte over een binnen- en buitendouche en een eigen plunge pool. Een vorstelijk verblijf!
DE BUSHMEN OF ‘SAN’
De activiteiten in het park bestaan uit het maken van game drives en in de droge tijd zijn ook quad tochten naar de zoutpannen mogelijk. De Bushman of de San zijn de oorspronkelijke bewoners van de Kalahari woestijn. Een wandeling met hen, waarin ze enkele van hun tradities tonen, is zeer de moeite waard. Zo groeven ze een schorpioen uit om te laten zien hoe dapper ze zijn, maakten vuur en speelden een spel.
https://www.untamedtravelling.com/wp-content/uploads/2021/05/IMG_5468.mov
Ook een excursie naar de stokstaartjeskolonie is een aanrader. In de nabijheid van de lodge leeft een kolonie van negen dieren, die volledig gehabitueerd zijn, daar iedere dag een gids een aantal uren met hen doorbrengt. In de vroege ochtend komen ze voorzichtig uit hun holen gekropen en warmen zich al staand op hun achterpoten op in de zon. Eenmaal warm gaan ze gezamenlijk op jacht. Heel fascinerend om te zien hoe ze, kwetsbaar en klein als ze zijn, een grote vlakte oversteken terwijl er altijd een paar op wacht blijven staan om de anderen te waarschuwen bij onraad.
OKAVANGO DELTA
Na ons bezoek aan dit prachtige gebied vliegen we in een klein Cessnatoestel naar de Okavango delta. Wat een verschil met de Kalahari! Overal water, bloeiende waterlelies, meer begroeiing en grote bomen. Daar het afgelopen regenseizoen zeer overvloedig was, staan ook nog veel paden onder water. Het maakt het game driven tot een avontuur, zo komen we een paar keer vast te zitten en worden met behulp van een ander opgeroepen voertuig losgetrokken. We verblijven op drie verschillende locaties in dit uitgestrekte gebied, bij Sable Alley en Tuludi, allebei prachtige accommodaties in het zuidoosten van de Okavango delta, het Khwai Private Reserve, dat dicht tegen Moremi aanligt.
We eindigen onze safari diep in het noorden van de delta in de Mapula concessie, een meer savanne-achtig landschap van grote schoonheid. De Mapula lodge is nog niet per voertuig bereikbaar. Na onze vlucht erheen, een ware scenic flight (!), worden we naar een steiger gereden waar een speedboot ligt. Als een ware James Bond vaart onze gids door de smalle gangen in de rietvelden die door de nijlpaarden gemaakt zijn naar de Mapula lodge. Ook van hieruit maken we schitterende game drives en vredige mokoro-boottochten over de met duizenden waterlelies gevulde wateren. Het blijft boeiend om te zien hoe de gidsen aan de hand van kleine signalen en sporen ons weten te voeren naar een buffel-kill van twee mannetjes leeuwen, en ons vele, vele vogels, antilopen en andere dieren laten zien. Indrukwekkend hoeveel kennis ze hebben!
MAUN
Aan het einde van onze reis brengen we nog een tweetal dagen door in een plezierig stadshotel in Maun om aan onze coronaverplichtingen te voldoen. Inmiddels zijn de regels ook weer veranderd, nu geen PCR en sneltest meer, maar alleen een PCR test, die afgenomen moet worden binnen 24 uur vóór vertrek. Ook dit loopt allemaal voorspoedig. De verpleger komt keurig naar het hotel en brengt ’s avonds laat het gewenste document met de negatieve uitslag.
HOE WAS REIZEN IN CORONATIJD?
De voorbereidingen zijn meer gecompliceerd, er zijn meer controles onderweg, maar eenmaal ter plaatse vallen alle corona-zorgen weg. Het is overal erg rustig, er zijn nog weinig gasten. Iedereen is dolblij dat je er bent, de gidsen kunnen niet ophouden met je rond te rijden, overal veel aandacht en zorgzaamheid. Volop genieten dus!