Safarireis in Kenia

12-daagse rondreis door wildparken met verblijf in Porini Tented Camps

Safarireis in Kenia

12-daagse rondreis door wildparken met verblijf in Porini Tented Camps

Safarireis in Kenia

In januari 2024 maakten Ann en Miet een 12-daagse safari-reis naar Kenia. Zij verbleven diep in de wildparken in drie verschillende Porini tented camps: Porini Amboseli Camp, Porini Rhino Camp en Porini Lion Camp. Meer informatie over deze accommodatie vindt u hier.

Dit is het reisverslag van onze reizigers. Alle foto’s en video’s zijn gemaakt door Ann en Miet, behalve de drie foto’s van Porini tented camps. Die zijn toegevoegd ter completering.

De eerste indrukken

Na een ietwat vermoeiende nachtvlucht worden we op de luchthaven van Nairobi opgewacht door Leni, onze privé-chauffeur. Leni zal ons met de jeep van kamp naar kamp brengen. In de kampen wordt ons een plaatselijke privé-gids en -chauffeur toegewezen voor de gamedrives.

Tijdens de rit door de buitenwijken van Nairobi zeggen we bijna tegelijkertijd ‘Five Star Hotel’. De golfplaten op het gammel gebouw doen iets anders vermoeden. Leni moet er hard om lachen. ‘Dit is wat wij een wegrestaurant noemen’, zegt hij. We kunnen de Keniaanse humor wel smaken.

Op weg naar ons eerste kamp spotten we reeds heel wat kleurrijke vogels. We zijn verrast dat Leni moeiteloos de namen van de vele vogels bij naam kent. Ook Leni blijkt in het dagelijks leven een gids te zijn.

Na enkele uurtjes rijden komen we aan in het Porini Amboseli Camp in de Selenkay Conservancy, een eco-vriendelijk kamp dat wordt beheerd door de Masai.

Porini Amboseli Camp

De ‘bruine zeep’ van Amboseli

We zijn nog maar net ingetrokken in onze comfortabele tent als de regen met bakken uit de lucht valt. Het regenseizoen is duidelijk nog niet afgelopen. De voorbije vier jaar hadden ze in Kenia in de maand januari te kampen met vreselijke droogtes. Nu zijn de wegen veranderd in grote modderpoelen. Dit houdt ons niet tegen om toch op gamedrive te gaan.

Melitta, onze Masai-chauffeur is gelukkig een zeer ervaren en behendige chauffeur en loodst ons moeiteloos door de ‘bruine zeep’. Bij het buitenrijden van ons kamp krijgen we de zeldzame Gerenuk of girafgazelle te zien. Dit dier kan je het best omschrijven als een antilope met een lange nek. In het Nationaal Park Amboseli krijgen we heel wat kleurrijke vogels en olifanten te zien. Vanwege het wolkendek krijgen we Mount Kilimanjaro helaas niet te zien.

Douchende olifanten in Ol Pejeta Conservancy

Gedurende de rit van Porini Amboseli Camp naar Porini Rhino Camp valt de regen alweer met bakken uit de lucht. Onderweg passeert ons een ‘douchende’ olifanten-familie. Dit zorgt voor uitzonderlijke kiekjes en een bijzonder regenachtig filmpje.

We worden hartelijk verwelkomd door de manager van het Rhino-Camp. Een ontzettend vriendelijke en zeer professionele manager. Rhino Camp is een eco-safarikamp in de Ol Pejeta Conservancy tussen de Aberdares en Mount Kenia in het district Laikipia.

Porini Rhino Camp

Tijdens de gamedrives krijgen we heel wat witte en zwarte neushoorns te zien. In Ol Pejeta leven nog twee vrouwelijke noordelijke witte neushoorns, die met uitsterven bedreigd zijn.

Tijdens één van onze gamedrives spot Ann twee zeldzame Bat-earded foxes, schattige kleine vosjes met de snoet van een vleermuis.

Ondertussen is de zon weer van de partij. Na een heerlijke buitenlunch genieten we na op ons terras bij onze tent. We worden getrakteerd op enkele giraffen die komen drinken aan de poel vlak bij onze tent. Kort daarna komt een olifanten-familie hun dorst lessen aan dezelfde poel. Impala’s en jakhalzen lopen constant heen en weer. What a view!

Iedere ochtend om 5.45u worden we gewekt met heerlijke warme chocolademelk en gemberkoekjes. Wat worden we toch telkens verwend. En om 6.15u gaat de gamedrive van start. Wie denkt uit te slapen op safari is eraan voor de moeite.

Na drie fantastische dagen in het Rhino Camp is het alweer tijd om door te reizen naar Lake Nakuru.

Lake Nakuru: flamingo’s, pelikanen en luipaarden

Lake Nakuru is het bekendste meer van Kenia, met een grote verscheidenheid aan vogels en ander soort wild. In het meer tref je zeer grote groepen pelikanen. Nog steeds zijn er flamingo’s te spotten maar door de stijgende waterstanden komen er steeds minder. Onderweg kruist een moeder nijlpaard met jong ons pad. Plots krijgt Leni het bericht dat er verderop een luipaard is gesignaleerd. Leni twijfelt geen seconde en gaat er als een speer vandoor.

En ja hoor, tussen het hoge gras zien we een luipaard langzaam sluipen naar een impala. Soms zijn de interacties tussen roofdier en prooi verrassend. Want vlak vóór de impala verandert het luipaard plots zijn koers en klimt hij in een boom. Misschien had hij wel geen honger?

Boottocht op Lake Naivasha

De volgende dag zetten we onze reis verder naar Porini Lion Camp in de Masai Mara. Onderweg maken we eerst nog een tussenstop voor een boottochtje op Lake Naivasha. Het schilderachtige zoetwatermeer trekt diverse vogels, nijlpaarden en andere wilde dieren aan. Eén van de attracties was het voederen van visarenden door onze bootman. Jammer van de grijze lucht, want dit had prachtige foto’s kunnen opleveren.

Door de vele regen is de oversteek naar ons volgend kamp omgetoverd tot een kolkende rivier, waardoor we een flinke ommetoer moeten maken doorheen het Masai Mara National Park. Safety first! Aan de kant ligt een dode zebra die door de stroming is meegesleurd. We worden opgehaald door onze plaatselijke Masai-chauffeur en Masai-gids. We komen pas rond 15.00u aan in het Porini Lion Camp. Blij dat we aan onze late lunch kunnen beginnen.

Porini Lion Camp

Gamedrives in Masai Mara

Om 17.00u start onze gamedrive. En wat voor één! We spotten een leeuwenfamilie en een luipaard van heel dichtbij op weg naar zijn goed verstopte prooi hoog in een boom. Fantastisch, als je weet dat luipaarden schuwe dieren zijn. Onze dag kon niet meer stuk!

 

De volgende ochtend spotten we een moeder cheetah met vier welpen. Wow, adembenemend mooi! De welpen zien er allen zeer gezond uit. Hopelijk krijgen ze de kans uit te groeien tot volwassen cheetah’s. Volgens onze gids is de kans zeer klein. Door voedselbeschikbaarheid of concurrentie met andere roofdieren zal slechts de helft of minder cheetah-welpen de volwassen leeftijd kunnen bereiken. De natuur kan hier ook wreed zijn.

Door de verrekijker zien we moeder cheetah jacht maken op een impala. Cheetah’s kunnen snelheden halen tot 112km/u maar kunnen zo’n snelheid niet lang volhouden. Helaas was de jacht niet succesvol. Van de gids vernemen we dat een moeder cheetah met vier welpen bijna elke dag een prooi moet vangen om zichzelf en haar jongen te voeden.

‘Out of Africa’-ervaring

Terwijl de adrenaline nog door onze aders stroomt genieten we van een heerlijk uitgebreid ontbijt op de savanne met onze Masai-gids en Masai-chauffeur. Wat een zicht op de uitgestrekte groene vlakte. Out of Africa! Beter kunnen we het niet omschrijven, zij het dan zonder Robert Redford en Meryl Streep. Alweer een onvergetelijke ervaring te midden van een adembenemende natuur.

De volgende ochtend spotten we leeuwinnen met kleintjes en krijgen we de cheetah-familie in een andere setting te zien. Het moge duidelijk zijn dat de katachtigen hier goed vertegenwoordigd zijn.

Niettegenstaande we een safari in het droogseizoen hadden geboekt heeft een semi-regenseizoen ook zijn charmes. De savanne was mooi groen, het was nooit te warm en we hebben bijna niet moeten smeren. De dieren zagen er allen goed doorvoed uit, drinken en voedsel in overvloed. De momenten met overvloedige regenval heeft de logistiek uiteraard ook wel bemoeilijkt. Als tip zouden we de transfers per jeep tussen de kampen vervangen door fly-ins. De ritten waren soms lang en vermoeiend.

Dank aan al onze Masai-gidsen en chauffeurs, het was een topsafari!

Ann en Miet

 

 

 

 

Meer uit ons blog