Een kennismaking met cruiseschip Silver Ray

Het nieuwste, meest luxueuze schip van rederij Silversea

Een kennismaking met cruiseschip Silver Ray

Het nieuwste, meest luxueuze schip van rederij Silversea

Een kennismaking met cruiseschip Silver Ray

Juli 2024 maakte Maureen van As, dé Cruisespecialist van Untamed Travelling, een heel bijzondere vierdaagse cruise. De reis ging van Dubrovnik naar Corfu, met tussenstops in Bari en Kotor. Doel was om het splinternieuwe cruiseschip Silver Ray, de jongste aanwinst van de luxe rederij Silversea te leren kennen. Lees hieronder alles over Maureen’s reis, over het prachtige cruiseschip Silver Ray en krijg meteen een inkijkje in de veelzijdigheid van een Silverseacruise.

Dag 1 – Een heel andere wereld

In de ochtend stappen we op het vliegtuig en om half twee staan we al op de pier in Dubrovnik. Dat is het voordeel van een reis in Europa: je bent er zó en je landt in een totaal andere wereld vol zon, zee en mediterrane sferen, fantastisch! Tot grote vreugde zien we het spiksplinternieuwe cruiseschip Silver Ray al ‘shinen’ in de baai. De Silver Ray is een relatief klein cruiseschip en kan daarom in de baai vlakbij de pier voor anker gaan, waar de snelle tenderbootjes (pendelbootjes) van het schip al druk af en aan varen.

Silver Ray - tender

De kleinschaligheid is meteen een groot voordeel van de Silver Ray: waar de grotere cruiseschepen moeten aanleggen bij de cruiseterminal ver buiten de stad, kunnen wij vanuit Dubrovnik een tender naar het schip nemen, maar later ook weer in de stad worden afgezet. We nemen dan ook meteen de tender om aan boord in te checken en onze medereizigers te ontmoeten. Het moment dat je het schip nadert krijg je toch wel een heel speciaal gevoel: het schip straalt aan alle kanten ‘dignity’ uit. De Silver Ray mag dan een relatief klein schip zijn, als onze tender langszij komt, dan voel je je toch wel erg nietig.

De incheckprocedure verloopt soepel en binnen de kortste keren sta ik in mijn suite. Ik neem de ruimte in mij op, de luxe, de weelderige inrichting, de warme chique kleuren, de enorme badkamer… Ik kom nu al woorden te kort! Bij elke suite hoort bovendien een eigen butler en een cabin steward. Omdat het schip pas om 21.30 uur de baai zal verlaten, nemen we de tender terug en dompelen ons onder in de sfeer van het prachtige oude centrum van Dubrovnik.

Na een mooie wandeling door de stad keren we terug naar het schip. Na een borreltje met de andere medereizigers hebben we even tijd om op te frissen en maken we ons klaar voor een heerlijk diner in restaurant de Marquee, één van de zeven uitstekende restaurants van Silver Ray. Het diner was werkelijk geweldig en ook bij de aansluitende borrel raakte niemand uitgepraat over de kwaliteit en weelde waarin wij ons bevonden. Terwijl het schip koers zette richting Italië val ik in slaap; morgen zullen we onze oogjes open doen in Bari.

Dag 2 – Bari en een rondleiding op de Silver Ray

We beginnen de ochtend met een rondleiding over het schip en krijgen meteen wat feitjes voorgeschoteld: op de Silver Ray is plaats voor 728 passagiers en maar liefst 544 bemanningsleden. Voorjaar 2024 is de Silver Ray uit het dock van de Meyer Werf in Papenburg gekomen; zusterschip Silver Nova is in 2023 opgeleverd. Tijdens de rondleiding bezoeken we alle elf dekken, waarvan er vier zijn gereserveerd voor de suites. Ook bezoeken we de buitendekken en de zeven restaurants: Atlantide, La Dame, La Terrazza, S.A.L.T. Kitchen, Kaiseki, Silver Note. The Marquee en de bar kende ik natuurlijk nog van gisteravond. Elk restaurant heeft een eigen sfeer, is meer formeel of juist casual, met binnen- en buitenruimtes, een meer open interieur of juist besloten en intiem. Openingstijden zijn dusdanig dat je elk tijdstip van de dag wel ergens kunt neerstrijken voor een kleine maaltijd of waar je juist uitgebreid kunt genieten van exquise gerechten met al even mooie wijnen.

La Terrazza is casual en bij uitstek geschikt voor een hapje en een drankje overdag. In de avonds worden hier in een meer formele setting Italiaanse topgerechten geserveer. Op de menukaart van Kaiseki restaurant staan uitmuntende Japanse gerechten, maar ook culinaire kunsten uit Vietnam, Thailand, India, Korea en China. De entree van het restaurant symboliseert de poort naar Japan en het decor, met authentiek washi-papier, marmer en traditionele houten materialen, roept een kalmerende sfeer op. Totaal anders is La Dame restaurant, waar de Franse keuken centraal staat en waar het decor vele hints naar Frankrijk bevat, zoals de Masque de Femme-panelen van Lalique.

Silver Note neemt je mee terug naar de jaren 20. Het is zowel een ‘supperclub’ als een jazzcafé, met live optredens. Er staat een piano in het midden, de tafels zijn zo gerangschikt dat iedereen de optredens goed kan zien. Vanzelfsprekend zijn er meerdere bars, ook weer elk met een eigen ambiance. In Connaisseur’s Corner hangt de sfeer van sigaren en cognac, en ik voel me persoonlijk meer thuis in de Panorama Lounge met uitzicht op de zee.

Er zijn op de Silver Ray geen eenvoudige hutten, enkel diverse types suite die alle enorm veel ruimte hebben in vergelijking met andere cruiseschepen. De mate van luxe en comfort is bijzonder hoog, met een mooi kleurenpalet en prachtig design, moderne badkamers met hoogwaardige materialen. Echt klasse, zoals we dat van Silversea gewend zijn.

Daarna mogen we de brug bezoeken, wat heel uitzonderlijk is. Hier zien we een mega hoogstaand stuk technologie waar ik diep van onder de indruk ben. We krijgen veel uitleg. Ongelooflijk hoe complex de instrumenten en de werkzaamheden zijn, dat is iets waar je gewoon niet bij stilstaat. Wel echt geweldig om dit eens te zien natuurlijk.

Ook alle andere faciliteiten op het schip worden niet overgeslagen dus we bekijken het zwembad, het theater, de fitnessruimte, spa, bibliotheek…er is zoveel te zien! Maar genoeg daarover, we gaan aan wal en wat van Italië bekijken.

Excursie naar Castel del Monte

Bij Silversea is standaard altijd een excursie inbegrepen. Meestal kun je kiezen uit twee of drie mogelijkheden. Wij willen naar Castel del Monte, één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Zuid-Italië, dat je niet mag missen wanneer je in de buurt van Puglia bent. De lange maar mooie rit gaat door het zuid-Italiaanse landschap, dat er door de hitte gortdroog bij ligt, en dan hebben ze nog een aantal hete zomerweken voor de boeg! Zodra we Bari gepasseerd zijn zien we het perfect gebouwde achthoekige kasteel verschijnen, eenzaam maar dominant uitkijkend over de vlakte bij Ruvo di Puglia. Het is voor mij (en onze privégids) een mysterie waarom dit meesterwerk uitgerekend hier, op een vijfhonderdvijftig meter hoge rotspunt en zo’n vijftig kilometer van de kust is gebouwd.

We zijn rond een uur of zes weer terug op ‘ons’ schip en maken ons klaar voor cocktails in de S.A.L.T cocktail bar en het aansluitende diner. S.A.L.T. is uniek, want het is het enige echt regionaal georiënteerde restaurant in de cruisewereld. Het menu wordt geheel aangepast aan de locatie van het schip op dat moment. Het diner was werkelijk fantastisch en een superbe afsluiter van een zalige dag.

Dag 3 – naar Kotor (Montenegro)

Aangemeerd in Kotor, verzamelen we na een overheerlijk ontbijt voor de volgende uitstap: een prachtige rit langs de Montenegrijnse kust. Voor mij een feest van herkenning, omdat ik hier al eens geweest was. We rijden tot Budva, waar we met onze gids een stadswandeling maken en het lokale museum bezoeken. En….het is heet, heel erg heet! Na een hapje en een drankje in een lokaal restaurant in de haven keren we terug. In Kotor besluiten we om lekker door de stad te slenteren, een ijsje te eten en een terrasje te pakken en te genieten van de zuid Europese gezelligheid. Kotor is mooi, sfeervol en echt een stadje om langer te zijn.

Terug aan boord varen we in de late namiddag – maar nog wel bij daglicht – door de prachtige fjorden: absoluut één van de hoogtepunten van deze cruise! Onze foto’s kunnen eigenlijk niet vangen hoe mooi dit is. Op onze laatste avond genieten we dan ook een beetje melancholisch van alweer van een fantastisch diner, nu in het Atlantide Restaurant. De wijn vloeit rijkelijk, het eten is zalig en het gezelschap maakt deze avond compleet. Wat ga ik dit missen!

Dag 4 – naar Corfu

Na een laatste gezamenlijk ontbijt grijp ik, ondanks de hitte, nog even de kans om een rondje Corfu stad te maken. Het is (te) warm maar ja, dit is mijn kans om nog even wat Griekse sferen proeven. Om 13.00 uur ben ik weer terug aan boord voor de ontscheping en afscheid van mijn medereizigers. Nu al kijk ik met weemoed terug op een fantastische reis met de Silver Ray, een aantal dagen van ultieme luxe met volop verwennerij. Met dank aan Silversea!

Wil je meer informatie hebben over de Silver Ray, of over de andere schepen en unieke reisroutes van Silversea? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen: na deze reis kan ik iedereen met nog meer enthousiasme adviseren, ook over door Untamed samengestelde pre- en posttours.

Maureen van As

Al vroeg wist ik dat de reiswereld mijn wereld zou worden. Als je als elfjarige de VVV van een Oostenrijks dorp inloopt om te vragen of ze een baantje voor je hebben, dan zegt dat al wel genoeg… Na de middelbare school was de keuze voor een toeristische opleiding dan ook snel gemaakt en met een diploma op zak begon ik in 1985 als verkoper bij een ketenreisbureau in Bussum dat later samen met mijn compagnon ons eigen reisbureau zou worden. Totdat in 2003 de reiskriebels écht de overhand namen en ik samen met mijn wederhelft emigreerde naar Sint Maarten. Na een prachtig avontuur keerden wij in 2012 weer terug naar Nederland waar ik het reisvak vol enthousiasme weer heb opgepakt.

Meer uit ons blog