Wildlife in Zuid- en Midden-Amerika

De meest iconische natuurgebieden in Latijns-Amerika

Wildlife in Zuid- en Midden-Amerika

De meest iconische natuurgebieden in Latijns-Amerika

Wildlife in Zuid- en Midden-Amerika

De meest iconische natuurgebieden in Latijns-Amerika

Travel Designer Karen stelt haar persoonlijke top 12 van iconische natuurgebieden in Latijns-Amerika aan u voor:

“Al meer dan 40 jaar ben ik verknocht aan Latijns-Amerika en heb ik er vele avontuurlijke tochten gemaakt, van het ruige Patagonië tot Venezuela, Colombia, het kleurrijke Ecuador en onlangs (oktober 2024) nog in Chili en Paaseiland. Het continent blijft overweldigen: wat een geweldige lieve en gekke mensen en wat een fantastische landschappen en natuur. Het is dan ook een van de meest biodiverse regio’s ter wereld, met de dichte jungle van het Amazonegebied tot de ruige Andesgebergten en de droge Atacama-woestijn, met iconische dieren als jaguars, luiaarden en een enorme hoeveelheid kleurrijke vogelsoorten. Ook de zeeën rondom het continent zijn rijk met zeeleeuwen, walvishaaien en orka’s. Graag laat ik u mijn meest iconische natuurgebieden van Latijns-Amerika zien.” Where the world can’t find you…

1. Iwokrama Forest (Guyana)

Het ongerepte Iwokrama regenwoud in Guyana staat bij mij met stip bovenaan! Het woud wordt nauwelijks bezocht, maar het herbergt bijzonder veel wildleven én is een van de weinige plekken op aarde waar u daadwerkelijk een miereneter, jaguar of een poema kunt spotten. Overdag kunnen vogelliefhebbers hier hun hart ophalen, en tijdens spannende tochten over de rivier kunt u uitkijken naar maar liefst vier soorten kaaimannen.

Iwokrama is thuisland van de Makushi; dit volk speelt een belangrijke rol bij de bescherming van het gebied en zij fungeren vaak als gids.

Giant anteaters

2.Yasuní National Park (Ecuador)

Het regenwoud van Yasuni wordt gezien als meest biodiverse plek op aarde, en moet daarom wel mijn tweede aanrader zijn. Hier vindt u een immense diversiteit aan amfibieën, vogels en zoogdieren. De Yasuni vleermuis komt zelfs alleen maar in dit park voor, evenals het pygmee-zijdeaapje: een van ’s werelds kleinste primaten. Ook voor liefhebbers van bijzondere flora is dit een interessant gebied, onder meer vanwege de meer dan 4000 soorten vaatplanten.

De lokale gemeenschappen die er leven, zoals de Tagaeri en Taromenanedie, hebben nog nauwelijks contact met de buitenwereld.

Yasuní-wildlife-Ecuador

3. Pantanal (Brazilië)

De Pantanal is het grootste moerasgebied te wereld. Het is met recht een echte hotspot voor natuurliefhebbers, met een grote concentratie flora en fauna. Wij krijgen vaak de opmerking dat een wildsafari hier bijna kan worden vergeleken met die in Afrika.

Het oeroude ecosysteem van de Pantanal kent een uitzonderlijk grote diversiteit met 3500 plantensoorten, meer dan 650 vogelsoorten (o.a. de bedreigde blauwe hyacintara papegaai), 400 vissoorten, ongeveer 100 soorten zoogdieren en 80 soorten reptielen. Iconische soorten zijn bijvoorbeeld de jaguar, kaaiman, manenwolf, reuzenotter, capibara en laaglandtapir.

4. Peninsula Valdes (Argentinië)

Bij schiereiland Península Valdés – een van ’s werelds grootste mariene reservaten – zoeken tal van zeedieren de rust om te paren of te bevallen. Het is mogelijk om kolonies zeeleeuwen, zeeolifanten en pinguïns van betrekkelijk dichtbij te observeren.

In elke periode van het jaar zijn er spectaculaire fenomenen te zien, zoals de soms bloedige gevechten tussen de mannetjes zeeolifanten of jagende orka’s die grote broedkolonies zeeleeuwen vanuit zee belagen. Een werkelijk unieke attractie vindt plaats in de periode juni tot december: Zuidkapers – zeldzame walvissen – en hun kalveren komen in groten getale samen in de wateren rond het schiereiland. Ten zuiden van Península Valdés bevindt zich ook nog eens de grootste pinguïnkolonie buiten Antarctica: Punta Tombo.

Whale-Peninsula Valdes

5. Galapagos (Ecuador)

De Galapagos archipel is onvergetelijk: nergens in de wereld staat u van zo dichtbij oog in oog met reuzenschildpadden, zeeleguanen en zeeleeuwen. Dankzij de geïsoleerde ligging is de Galápagos een levend laboratorium van evolutie, met vele endemische soorten die hier onbekommerd wisten te overleven. U hoorde wellicht al van de beroemde Darwin-vinken, maar kent u ook de Galapagos fregatvogel met zijn rode keelzak? Wist u dat er wel tien verschillende soorten reuzenschildpadden leven op de Galapagos-eilanden?

De iconische blauwvoetgent is niet endemisch, maar is wel onlosmakelijk verbonden met het landschap van de Galapagos. Dat landschap is gevarieerd – van vulkanische rotsformaties tot prachtige stranden en helderblauw water – en biedt fantastische mogelijkheden voor snorkelen, duiken en wandelen.

6. Torres del Paine (Chili)

Torres del Paine in het zuidelijk deel van Chileens Patagonië is voor mij een van Zuid-Amerika’s mooiste nationale parken, onder meer vanwege de vele wandelmogelijkheden. Het prachtige landschap wordt gedomineerd door het Painemassief met de granieten torens (torres). Langs de ‘Sendero de la Fauna’  vindt u guanaco’s (een lama soort), vossen en vele vogels. Hoewel niet eenvoudig te spotten zijn er wel exclusieve mogelijkheden om de poema te spotten. Speur de hemel af en tuur door de verrekijker naar steile rotswanden, op zoek naar de koning van de Andes: de machtige condor.

Torres del Paine

7. Tambopata nationaal reservaat (Peru)

Ten oosten van de Andes bevindt zich het gigantische Amazone regenwoud, dat maar liefst de helft van de totale oppervlakte van Peru beslaat. De Peruviaanse Amazone omvat meerdere natuurgebieden, waaronder het wonderschone Tambopata nationaal reservaat. Het is de meest zuidelijke toegangspoort tot het Amazonegebied en kent een uitzonderlijk grote biodiversiteit. Varend over meanderende junglerivieren kunt u speuren naar kaaimannen, apen, reuzenotters en misschien wel hét roofdier van Zuid-Amerika: de jaguar!

Jaguar

8. Los Glaciares N.P. (Argentinië)

Hoe contrastrijk de natuur van Zuid-Amerika is blijkt wel als we de sprong maken van het Amazonegebied naar Nationaal Park Los Glaciares in Argentijns Patagonië, op de grens met Chili. Wat een woest landschap met indrukwekkende gletsjers, enorme meren en ijsbergen… Het nationale park herbergt maar liefst 47 grote en zo’n 200 kleinere gletsjers, waaronder Perito Moreno, de snelst bewegende gletsjer ter wereld.

Hoog boven het landschap glijden adelaars en condors ogenschijnlijk moeiteloos door de lucht. Met een spanwijdte van soms meer dan drie meter is de Andescondor de onbetwiste koning onder de roofvogels.

Condor

9. Corcovado National Park (Costa Rica)

Een groot deel van het schiereiland Osa wordt ingenomen door het Corcovado Nationaal Park, ook wel het Amazonegebied van Costa Rica genoemd. Volgens National Geographic is dit ‘de biologisch meest intense plek op aarde’ met 140 soorten zoogdieren – waaronder Bairds’ tapir – en maar liefst meer dan 500 soorten vogels. Een fantastische bestemming voor iedereen die van ongetemde natuur houdt, maar een absolute ‘must’ voor vogelliefhebbers! Ga op zoek naar soorten als Bairds trogon, Turquoise- en Geelsnavelcotinga, Manakin, Rode miertangare, Roodstaartlijster, Witkeelklauwiertangare en vele soorten papegaaien en toekans.

Tapir

10. Los Llanos (Colombia)

Over topbestemmingen voor vogelaars gesproken: Los Llanos in Colombia hoort tot die absolute top. Colombia is in elk geval de allerbeste bestemming voor vogelliefhebbers, want het land heeft de meeste vogelsoorten ter wereld: maar liefst 1900! Dit is bijna 20 procent van alle vogelsoorten in de wereld, waaronder vele endemische soorten en trekvogels. Hoewel de Rode Ibis en de Andeshaan van de Rots de meest iconische soorten zijn, kunt u ook honderden soorten Kolibrie, Vliegenvanger en Tanager ontdekken in de uitgestrekte tropische regenwouden en het Andesgebergte.

Een voorbeeld van wildlife & vogelreis vindt u hier.

Andeshaan

11. Monarch Butterfly Biosphere Reserve (Mexico)

Elke herfst vliegen miljarden Monarch vlinders vanuit Canada en de Verenigde Staten naar Mexico, waar ze overwinteren op de steile hellingen van de Sierra Madre. De meest indrukwekkende periode voor een bezoek aan deze UNESCO Biosfeer is tussen oktober en februari. Grote delen van de bossen kleuren dan oranje-zwart door de diverse kolonies, die elk bestaan uit vele miljoenen Monarch vlinders. Surrealistisch, sprookjesachtig, het is een onwerkelijke belevenis om dat te aanschouwen.

Monarch Butterflies-Mexico

12. Het Barrièrerif (Belize)

Het Barrièrerif van Belize is, na het Australische Groot Barrièrerif, het langste koraalrif ter wereld en daarmee is Belize is een van de mooiste duikbestemmingen ter wereld. Het koraal vormt onder water een mysterieuze wereld die talloze vissen en andere zeedieren herbergt, een waar paradijs voor duikers en snorkelaars. Het water is doorgaans kalm en tropisch warm, ideaal om deze wondere wereld te verkennen, die van felgekleurde vissen, maar ook zeebaarzen, de verpleegstershaai, schildpadden en grote roggen die in het water lijken te zweven. Ook de walvishaai komt er voor.

Whale Shark

Karen van Goor

Mijn eerste ontmoeting met Latijns-Amerika was het broeierige Santo Domingo halverwege jaren 80. Sindsdien heb ik het continent niet meer los kunnen laten. Tijdens en na mijn studie Latijns-Amerika Studies (Culturele Antropologie) reisde ik frequent naar Zuid- en Midden-Amerika. Ik deed onderzoek op de Dominicaanse Republiek, reisde langdurig door Mexico, ontmoette de Indianen van Guatemala. Ik maakte avontuurlijke tochten door Venezuela en Colombia en verwonderde me over de kleurrijke wereld van Ecuador. Daarna heb ik 10 jaar lang reizen begeleid in Mexico, gevolgd door een aantal jaren in Venezuela. Wat een overweldigde natuurdiversiteit en wat een geweldige lieve en gekke mensen! Uiteindelijk woonde ik in mijn geliefde Buenos Aires en begeleidde ik tochten naar het ruige Patagonië. Terug in Nederland lag het voor de hand dat ik met dit prachtige continent verbonden bleef. Het is geweldig om bij Untamed Travelling elke dag klanten te mogen adviseren die naar Latijns-Amerika willen afreizen. Zo reis ik steeds een beetje mee.

Meer uit ons blog