Jordanië is één van de nieuwste bestemmingen van Untamed en een echte aanrader. Het heeft spectaculaire woestijnlandschappen, een betoverende onderwaterwereld en is rijk aan cultureel historische schatten. Je betreedt een totaal andere wereld, en dat op maar vierenhalf à vijf uur vliegen! Reden genoeg om dit prachtige land breed onder de aandacht te brengen, vandaar dat ik medio juni samen met tien reisagenten op het vliegtuig stapte voor een studiereis door Jordanië, georganiseerd door Untamed Travelling. We vliegen rechtstreeks van Amsterdam naar Amman. Eenmaal geland is onze bagage er vrij snel waarna onze gids Essam ontmoeten en de chauffeur die we ‘captain’ mogen noemen. We zullen een bijzondere band met ze opbouwen in de komende week.
De Dode Zee
We rijden in een uurtje naar het Marriott hotel bij de Dode Zee waar we rond middernacht arriveren. We zijn inmiddels van 730 meter hoogte naar zo’n 420 meter onder zeeniveau gereden. Het is het laagste punt op aarde en aangezien het waterpeil aan ‘t zakken is, zal dit laagste punt in de toekomst naar verwachting nog lager komen liggen.
De Dode Zee doet haar naam eer aan want er leven geen vissen of planten in. Dat komt door het zoutgehalte van zo’n 33% waardoor je er heerlijk in blijft drijven. Je kunt er ook dan ook rustig al drijvend een boek of de krant lezen. Vanwege dat zoutgehalte kent de Dode Zee vele heilzame mineralen en is de Dode Zee ook populair als kuuroord. Volgens overlevering ontdekte Cleopatra de heilzame werking van deze mineralen op haar huid. Bezoekers van de kuuroorden laten de helende modder op hun lichaam strijken voor een diep reinigende werking. “Het absorbeert oliën en vuil, verlicht pijn aan spieren en gewrichten en kalmeert en verfrist de huid” , als je de reclame mag geloven. Wel wordt geadviseerd om niet te lang of te vaak in de Dode Zee te blijven.
In de ochtend is het onze beurt om een duik te nemen in de Dode Zee in, of beter gezegd, we stappen er voorzichtig in. We smeren ons uiteraard ook allemaal in met de Dode Zee modder, laten het even intrekken om het vervolgens weer af te spoelen. Helemaal verfrist bezoeken we ter inspectie nog kort de nabijgelegen Movenpick en Kempinski hotels. Beide resorts hebben toegang tot de Dode Zee. Het Mövenpick heeft een traditionele opzet en inrichting. Het complex ziet er uit als een lokaal dorp. Het Kempinski is wat strakker ingericht en heeft een waanzinnig uitzicht over de Dode Zee en Israël aan de overkant, onder meer op Jerusalem en Jericho.
Jerash
Vervolgens rijden we noordwaarts waar we de oude stad van Jerash bezoeken, maar niet voordat we in dorp net buiten Jerash onze eerst lokale lunch voorgeschoteld krijgen. We zitten in de overdekte tuin van Beit Khairat Souf, bij een traditioneel huis uit 1881 van een familie. Hier heeft de moeder des huizes, samen met lokale vrouwen, een project opgezet dat sinds 2019 wordt gesteund door Unicef. Ze verbouwen natuurlijke producten die we uiteraard mogen proeven. We krijgen een mooie gevarieerde mix van humus, salades, vers brood, aardappelen en kip voorgeschoteld. Heerlijk! Een geweldige en zeer smaakvolle eerste kennismaking met de Jordaanse keuken.
Dan is het tijd voor cultuur en ‘Gerasa’ zoals Jerash vroeger heette. Het was lang één van de belangrijkste Grieks-Romeins-Byzantijns steden met een bloeiperiode in de tweede eeuw van onze jaartelling. De stad raakte in verval en werd, nauwelijks verwoest, langzaam bedolven onder het woestijnzand. In het begin van de 20e eeuw werd de stad herontdekt en sindsdien zijn de restanten blootgelegd.
We lopen door de Poort van Hadrianus langs de hippodrome waar 15.000 mensen de paardenraces konden aanschouwen. In de stad vinden we nog goed geplaveide straten met enorme zuilenrijen. Verschillende tempels en een groot amfitheater zijn nog in goede staat. Dit indrukwekkende theater bood plaats aan 30000 mensen en biedt vanaf de bovenste rijen een fraai uitzicht over het complex en de huidige stad. Het centrale ovale forum telt 80 bij 90 meter en wordt omgeven door 56 Ionische zuilen. We luisteren geboeid naar de verhalen van onze ervaren gids Essam. Zeker als hij vertelt dat hij eerder deze maand nog koningin Maxima mocht begeleiden tijdens haar bezoek aan Jordanië vanwege de bruiloft van de kroonprins. Hij heeft foto’s om het te bewijzen!
Amman
In Amman nemen we onze intrek in het Grand Hyatt. Zoals je van een dergelijk hotel mag verwachten is alles pico bello geregeld. We worden naar de centrale winkelstraat Rainbow Street gebracht waar vandaan het nog een kleine 10 minuten wandelen is naar restaurant Sufra. We proeven van de heerlijke voorgerechten en hebben de buikjes al bijna vol wanneer de hoofdgerechten komen. Reisagente Petra geniet van haar eerste Petra biertje; de meeste anderen van een eerste Jordan River wijntje.
De volgende ochtend inspecteren we het prachtige Fairmont Hotel. We zijn erg onder de indruk van de mooie kamers met schitterende vergezichten over de stad, de diverse stijlvol ingerichte restaurants, bars en het zwembad. Het is gelegen aan de vijfde cirkel waar zich meer luxe hotels bevinden zoals het Ritz Carlton en Four Seasons.
Mt. Nebo en Madaba
Vanuit Amman rijden we via Mount Nebo en Madaba naar Petra, wat waarschijnlijk het hoogtepunt van elke reis naar Jordanië is. Vanaf Mount Nebo zag Mozes volgens de Bijbel het beloofde land liggen. In Madaba vind je in de Sint Joris kerk een prachtige Romeinse mozaïeken vloer met een fraaie plattegrond van het Midden-Oosten en tal van Bijbelse plekken. Voor mensen met een interesse in religie, in het Oude Testament, is Jordanië een zeer interessant land.
In Madaba lunchen we in Hikayet Sitti, wat zoveel betekent als ‘Grootmoeder’s Huis’. De pientere kleindochter Feryal heeft het huis van haar grootmoeder omgetoverd in een leuk restaurant waar traditionele lokale gerechten geserveerd worden. We genieten van kusa (gevulde aubergine) en warak (gerolde gevulde druivenbladeren). De hoofdschotel met kip, rijst en groenten verschijnt in een enorme pan die aan tafel omgedraaid en op een schaal geserveerd wordt. Bijzonder. Foto’s van George W. Bush aan de muur tonen dat Feryal een bijzondere plek heeft gecreëerd. Na de lunch rijden we in enkele uren naar Petra, waar we verblijven in het Mövenpick Hotel. Een leuk hotel in traditionele stijl met zwembad, op loopafstand van de ingang naar Petra. De ruime kamers liggen in een vierkant om een sfeervolle binnenplaats waar iets gegeten of gedronken kan worden. In de avond volgt een volgende traditionele maaltijd. Mansaf dit keer; voor velen het nationale gerecht van het land. Geserveerd op een grote schaal is de basis van dit oorspronkelijk bedoeïnen gerecht een dun plat brood. Dit wordt gegarneerd met licht gekruide rijst, stukjes mals lamsvlees en een royale hoeveelheid gebakken noten. De saus is een bouillon gemaakt van geitenmelkyoghurt en kruiden. De lokale bevolking eet het gerecht met de hand; wij krijgen er gelukkig mes en vork bij.
Petra
Petra was de Griekse naam van de hoofdstad van de Nabateeërs, een Arabisch volk dat in de klassieke oudheid in het Midden-Oosten leefde. De stad is gelegen in een dal in de heuvels en staat bekend om de in de rosten uitgehakte graftombes. Letterlijk vertaald betekent de naam ‘rots’, wat een Griekse bijnaam was voor de hoofdstad van de Nabateeërs. De stad bloeide op dankzij de handel in wierook dat vanuit Jemen naar Perzië, Syrië en Griekse en Romeinse rijken gebracht werd en door de ligging op verschillende andere handelsroutes. Ooit woonden hier zo’n 25.000 mensen.
Bij Petra is het niet zo dat je met de bus bij de Schatkamer wordt afgezet; nee, je moet er wel wat voor doen! We wandelen met de gids in zo’n twee uur over een mooi pad door de ‘Siq’, een prachtige vallei en smalle kloof, naar het smalste punt van de kloof en dan… Opeens doemt daar de prachtige iconische voorgevel van ‘de Schatkamer’ op. Toch wel bijzonder deze eerste blik op dit ‘moderne’ Wereldwonder. Zoals verwacht zijn we niet de enige bezoekers. Het is er druk, maar er zullen dagen met meer bezoekers zijn.. We maken foto’s van de aanblik op de schitterende Schatkamer, selfies, groepsfoto’s, foto’s met de kameel; allemaal met de beroemde Schatkamer op de achtergrond. Je kunt ook nog de rotsen opklimmen om het van bovenaf te bekijken maar wij besluiten dat niet te doen.
We lopen verder door naar de oude stad en zien het oude theater en verschillende in de rotsen uitgehouwen koninklijke graven. Enkele deelnemers bezoeken nog de restanten van de oude tempel.
Wat we niet zien wegens tijdsgebrek is ‘The Monastery’; het klooster dat naar horen zeggen nog indrukwekkender is dan de Schatkamer. Voor reizigers die langer in Petra zijn is een route langs de ‘achterkant’ en Little Petra aan te raden. Vanaf deze route zie je de meest kleurrijke rotspartijen van Petra, Wadi Ferasa.
Wadi Rum
Na weer een heerlijke lunch in Petra rijden we voor een inspectie naar het Petra Mariott Hotel. Een stuk buiten de stad gelegen biedt dit fraaie hotel een prachtig uitzicht over de omgeving. Vervolgens rijden we verder zuidwaarts richting Wadi Rum. In Wadi Rum Village stappen we over op jeeps voor een mooie tocht door de woestijn.
Wadi Rum, de Maanvallei, is met 720 km2 de grootste woestijnvallei van Jordanië. Het is een fraai gebied met prachtige rotspartijen van zandsteen en graniet in het zuidwesten van het land. Het wordt al eeuwen bewoond door bedoeïenenstammen. We zien prachtige natuur, eeuwenoude rotstekeningen en een plek waar Lawrence of Arabia naar zeggen heeft gewoond.
We wachten op een mooie plek op de zonsondergang om vervolgens naar ons tentenkamp te worden gebracht, het prachtige Saraya Rum Private Luxury Camp. Het ligt goed beschut en de kamers zijn er geweldig. Je beseft niet dat je in de woestijn zit. Zo mooi ingericht en met een prachtige badkamer met inloopdouche. Het diner eten we in de ‘kantine’ van het kamp. Het eten is in de grond klaar gemaakt; een soort ‘hangi’ net als bij de Maori’s in Nieuw-Zeeland. Het smaakt weer verrukkelijk, samen met alle salades, mezzes en hummus bereid door een heuse chef. De desserts smaken al even heerlijk uit als ze eruitzien.
De wandelpaden naar de kamers worden goed verlicht. Vraag aan het personeel van het kamp om die verlichting na het eten eens uit te doen. Dan krijg je namelijk een fantastische sterrenhemel te zien. Liefhebbers kunnen een app downloaden waarmee je kunt zien waar de sterrenbeelden zich bevinden.
Aqaba
Van het kamp keren we terug naar Wadi Rum village waar de chauffeur wacht om ons naar Aqaba te brengen. Dat ligt op een goed uur rijden van de woestijn aan de Rode Zee. Aqaba ligt naast het Israëlische Eilat en is de badplaats van het land. Naast Israël zie je er ook Egypte liggen en de grens met Saoedi-Arabië is er niet ver. Vanuit Aqaba zijn er naast snorkel trips ook duikexcursies te regelen verder de Rode Zee op.
Aan de kust bezoeken we nog drie hotels om een goed vergelijk te hebben voor toekomstige klanten. Het traditionele El Manara is wel onze favoriet, mooi aan het water en met fraaie kamers. Het is ruim opgezet met zwembaden en biedt fenomenale uitzichten over de Rode Zee. Kempinski is weer wat killer, zakelijker, maar ook erg goed en vlak aan zee. Het Mövenpick ligt iets verder van de kust af.
We overnachten in het pas ontwikkelde Hyatt Regency Aqaba Ayla Resort, iets buiten de stad, dicht bij de Israëlische grens. Het is een prachtige ruim opgezette accommodatie met verschillende restaurants, leuke plekken om wat te drinken en een mooi zwembad. Op zo’n vijf minuten lopen ligt de jachthaven waar zich ook de souk bevindt en enkele restaurants. Voor mensen die na het eten nog een drankje willen doen is er in de souk nog een ‘bar’ street.
Terug naar Amman
We rijden in vier en een half uur terug naar de hoofdstad Amman. We wandelen met de gids door de oude stad, door de kleurrijke en drukke souk. Lunchen doen we dit keer eenvoudig met falafel en salades. Onze gids neemt ons mee naar de plek waar ze volgens hem het lekkerste toetje van de stad maken, Kanafeh, een knapperig gebakken deeg dessert, gevuld met kaas en overgoten met een zoete suikersiroop. Na een inspectie van het op-en-top Four Seasons Hotel genieten we van een paar vrije uurtjes in ons ‘eigen’ Sheraton Hotel. Als afsluiting van de reis staat ons ’s avonds nog een laatste diner te wachten voor we na een goede nachtrust terugvliegen naar Amsterdam.
Kortom
Jordanië is een echte aanrader! Binnen vierenhalf à vijf uur vliegen zit je in een totaal andere omgeving, ideaal voor een korte reis van 7 tot 14 dagen. Hoogtepunten als wereldwonder Petra, de spectaculaire woestijnlandschappen van Wadi Rum, de antieke Romeinse stad Jerash en diverse kruisvaarderskastelen zullen ieders ieders culturele hart sneller doen kloppen. Combineer dit met een paar dagen ontspannen, snorkelen en/of duiken in de Rode Zee en natuurlijk ook met een bezoek aan de Dode Zee voor een unieke drijfervaring. Voeg daarbij de uiterst gastvrije mensen, de heerlijke lokale keuken, prima luxe overnachtingsmogelijkheden en je hebt alle ingrediënten voor een droomvakantie!