Winterreis naar Canada

Studiereis naar Edmonton, Métis Crossing en Jasper

Winterreis naar Canada

Studiereis naar Edmonton, Métis Crossing en Jasper

Winterreis naar Canada

Studiereis naar Edmonton, Métis Crossing en Jasper

In februari 2024 maakte ik samen met enkele collega’s een studiereis naar Canada. Het doel was om te ervaren hoe het is om in de winter in Canada te reizen en onderweg hotels en resorts te inspecteren. De keuze viel op een reis van Edmonton naar de Canadese Rocky Mountains. Hieronder doe ik verslag van de zeer diverse activiteiten. Ik hoop dat u mijn belevenissen met plezier zult lezen en dat mijn enthousiasme voor deze prachtige winterbestemming aanstekelijk werkt. 

3 februari

We vliegen met KLM non-stop vanaf Schiphol naar Edmonton, een relatief kleine luchthaven. Vluchtduur is circa acht en een half uur, het tijdsverschil met Nederland is acht uur. We zijn om 14.35u vertrokken en volgens de klok dus slechts een half uur later aangekomen. We gaan wel zien hoe we deze eerste dag met jetlag doorkomen, laat de reis beginnen!

Amiskwacîwâskahikan

We maakten kennis met Shannon, een representant van een van onze partners in Canada. Ze is ‘Indigenous Tourism Development Specialist’ en heeft veel kennis over de inheemse volkeren van Canada en de ontwikkeling van inheems toerisme. Shannon legt uit dat de oorspronkelijke naam van Edmonton eigenlijk dit is: Amiskwacîwâskahikan. Het maakt deel uit van het Treaty 6 Territory, waar meerdere inheemse volkeren leven waaronder de Cree, Saulteaux, Blackfoot, Sioux en Métis. Al deze volkeren hebben hun eigen cultuur en manier van leven. Ze vertelt hier zo mooi over dat wij allen aan haar lippen hangen!

De avond worden we meegenomen naar het Flying Canoe Festival, een grote happening in de stad. Vooral in de wintermaanden wordt er in Edmonton veel georganiseerd om mensen een beetje uit de huizen te krijgen en elkaar te kunnen ontmoeten en dat gaat vaak in de vorm van Outdoor Festivals. Het is een leuk en sfeervol winters evenement met live muziek, dansen en vertellingen. Uiteindelijk hebben we ruim drie kilometer gelopen om alles te kunnen zien… How to get over a jet lag !

Edmonton Food Tour

4 februari

Heerlijk geslapen, als een blok. Dat geeft energie! Na een licht ontbijtje (we zijn gewaarschuwd!) gaan we naar de wijk Old Strathcona waar we een Food Tour gaan maken.

Old Strathcona is een superleuke funky wijk met veel straatkunst en hippe tentjes. De Food Tour gaat langs MEAT, een tof restaurant beroemd om z’n in-house gerookt vlees en BBQ. Hier laven we ons aan al dit lekkers, natuurlijk onder het genot van een lokaal gebrouwen biertje. Tja…11 uur, okay… Ergens in de wereld is het borreltijd, niet dan!?

We vervolgen onze tour terwijl onze gids allerlei leuke anekdotes vertelt over ‘zijn wijk’, onder andere over de grote muurschilderingen die je hier veel ziet.

De volgende stops van de Food Tour zijn voor de ‘zoet moelekes’ onder ons. We gaan eerst langs bij Sugared and Spiced, waar we onder het genot van een heeeerlijke chocolate cookie het hele verhaal van de opstart van dit bedrijf horen van de eigenaar. Daarna smullen we van een geweldig lekker ijsje bij Made by Marcus Ice Cream.

Tot slot een Chai Tea met Samosas bij Remedy Cafe on Whyte. Wat een heerlijke tour is dit en een aanrader voor lekkerbekken en diegenen die geïnteresseerd zijn in deze toffe wijk met veel jonge entrepreneurs.

Indigenous People Experience

We gaan verder en wel naar Fort Edmonton Park voor een bezoek aan de Indigenous Peoples Experience. Deze tentoonstelling maakt deel uit van een recente uitbreiding van het Fort Edmonton Park met een nieuwe, prachtige faciliteit die gasten meeneemt op reis door de tijd. Hier maak je kennis met de geschiedenis en het gedachtengoed van de First Nations- en Métis-volkeren.

Ik vond het persoonlijk heel boeiend om deze tentoonstelling te bezoeken en raad andere reizigers aan dit ook te doen, het liefst voorafgaand aan de rondreis. Je krijgt een heel goed en mooi beeld van wat nu precies de geschiedenis is van de Indigenous People in Canada en dat is een verrijking die de hele reis doorwerkt.

Na het indrukwekkende bezoek gaan we naar een ander park in Edmonton. Hier maken we een wandeling, waarbij een lokale gids van alles vertelt over dit park. Heel mooi en interessant maar we volgen het maar half, we zijn op! Komt het door de jetlag of is de gemeen koude wind de boosdoener? Of hadden we dat biertje van 11u toch moeten afslaan? Ondanks onze dikke en warme kleding krijgen we het stervenskoud, we besluiten de tour iets in te korten.

Métis Crossing

5 februari

Het is tijd om Edmonton verlaten en koers te zetten naar Métis Crossing, circa anderhalf uur rijden ten noordoosten van Edmonton. We komen dan in het gebied van de Métis, een uniek volk dat is voortgekomen uit huwelijken van Europese bonthandelaren en inheemse vrouwen in de 18e eeuw. Door de generaties heen hebben de Métis een aparte cultuur met een eigen identiteit gevormd. Wij overnachten in The Lodge, een hotel en tevens de plek voor diverse activiteiten en workshops om meer te leren over het land en de cultuur van deze regio.

Wij mogen overnachten in de Sky Domes, een soort iglo met een slaapkamer en keurige badkamer, maar vooral: met een enorm dakraam. Bij helder weer zie je dan ’s nachts de sterren en als je geluk hebt zelfs het noorderlicht.

Na de lunch rijden we per 4WD door het beschermde natuurgebied waar de lodge staat. Hier zien we diverse soorten herten en bisons, die hier ‘tatanka’ worden genoemd. Wat een bijzonder schouwspel in zo’n afgelegen gebied om zo’n kudde tegen te komen. De enorme bisons eten onverstoord verder, onze aanwezigheid lijkt geen enkele indruk te maken.

Als we terugkomen van de safari staan er voor ons snow shoes klaar. Dikke pret om te gaan lopen met van de tennisrackets onder je schoenen, een super leuke activiteit!

Na het heerlijke diner brengen we de avond verder door bij de open haard, luisterend naar onze gids die verhalen voorleest en vertelt over de geschiedenis en de indigenous people.

Jasper en de Canadese Rocky Mountains

6 februari

We vertrekken vroeg uit Métis Crossing en we zetten koers naar Jasper. Yes, de Canadian Rocky Mountains! We hebben een lange rit van circa vijf uur voor de boeg, dus muziek aan en lekker genieten van het uitzicht dat steeds mooier wordt. We stoppen onderweg bij de Fairmont Jasper Park Lodge, waar we heerlijk lunchen. Wat ligt dit hotel schitterend aan het Lac Beauvert, met overal om je heen fenomenale uitzichten op de bergen, er ligt een dik pak sneeuw. Alweer zo sprookjesachtig! Hier gaan we schaatsen op het dichtgevoren meer, echt schitterend zo tussen de bergen.

In de late namiddag rijden we naar Jasper en checken we in in het Crimson Hotel. ‘s Avonds eten we in het Terra restaurant van het hotel, een heerlijk diner.

Skiën bij Marmot Basin

7 februari

Vandaag en morgen gaan we skiën. We zullen het skigebied van Marmot Basin gaan verkennen. Marmot Basin ligt op 30 minuten rijden van het centrum van Jasper. Marmot Basin kent een lang seizoen omdat dankzij de noordelijke ligging en de relatief hoge ligging van het skigebied zeer sneeuwzeker is. De liften openen meestal al in november en sluiten pas in mei. Het gebied beschikt over 91 pistes in de blauwe, rode en zwarte categorie.

Het is hier heerlijk rustig skiën in vergelijking met de drukte in populaire skigebieden in Europa. Perfecte sneeuwcondities, fantastische poedersneeuw waarbij wij het geluk hadden dat het de avond voor onze aankomst flink had gesneeuwd dus verser dan vers. Voor ervaren skiërs is het leuk om met een gids op pad te gaan waarbij ze ook veel off piste mogelijkheden hebben.

Heel mooi en spannend natuurlijk, maar dat was voor mij te hoog gegrepen, want ik heb in geen 20 jaar meer op de latten gestaan. Na weer een beetje ‘het gevoel’ teruggekregen te hebben gaan we met de lift naar boven en we dalen af via een piste die past bij ons niveau, er is genoeg keuze. Het is puur genieten, zo in de overweldigende natuur van dit deel van de Rocky’s. Een dik vers pak sneeuw en het vrije gevoel van het skiën maakt het compleet.

In de avond dineren we in het bekende en bejubelde restaurant Evil Dave’s Grill. En dat is naar onze mening zéker terecht: heerlijk eten, leuke bediening en een zeer aangename ambiance, we hebben een toffe avond.

8 februari

Vandaag mogen we nog een keer een dag ‘los’ in het fantastische skigebied. Rond een uur of vier is iedereen voldaan en eigenlijk ook wel bekaf. We nemen afscheid van het skigebied en kijken terug op twee fantastische dagen.

Bevroren watervallen in Maligne Canyon

9 februari

En dan breekt onze laatste volle dag in Jasper aan! Het wordt er eentje met een nóg mooier gouden randje… Vanochtend maken we een fantastisch hike door de Maligne Canyon. Wat een belevenis is dat! We krijgen laarzen met spikes en een helm uitgereikt en gaan op pad. Het eerste deel daal je af in de Canyon, waar in de zomermaanden een kolkende rivier stroomt. Nu, in de winter, is het veranderd in een sprookjesachtig tafereel waar je foto’s van blijft maken.

Het verkennen van Maligne Canyon gaat onder begeleiding van een informatieve en deskundige gids. Dat is absoluut de beste en meest verantwoorde manier om de diepst toegankelijke kloof in Jasper National Park te ervaren. We verkennen bevroren watervallen, ijsgrotten en ijsformaties terwijl we uitleg krijgen over de Maligne Valley, de karsttopografie en het mysterie van het ‘verdwijnende’ Medicine Lake. Het is een wandeling van ongeveer drie uur, waarbij het van belang is dat je fit bent en natuurlijk goed ter been. En…je moet beslist geen hoogtevrees hebben want dan heb je het zwaar te verduren!

Rond 13.00 uur zijn we weer terug in Jasper. Na ons avontuur in de Maligne Canyon hebben we stevige trek, we staan te trappelen voor de volgende activiteit.

Downtown Foodie Tour in Jasper

De Downtown Foodie Tour Jasper is een wandeling van ongeveer anderhalve kilometer door Jasper. Onderweg maak je meerdere stops bij supertoffe restaurants, waar je steeds een typisch Canadese lekkernij, een glaasje Canadese whisky of een lokaal gebrouwen biertje krijgt voorgeschoteld. Onderweg vertelt de gids vermakelijke anekdotes van toen en nu. Informeel, heel boeiend en erg lekker allemaal.

De Terugreis

10 februari

En dan is het de dag van onze terugreis, helaas helaas. Met pijn in ons hart verlaten we Jasper. Als we de lang rit terug maken naar Edmonton maken zien we de Rocky Mountains achter ons kleiner en kleiner worden, tot we ze helemaal kwijt zijn.

In de lounge op Edmonton Airport dringt het tot ons door: de reis zit er echt op. Het was kort maar buitengewoon intens, we voelen ons rozig en voldaan tot op het bot. We vertrekken met koffers vol geweldige herinneringen aan dit prachtig stukje winters Canada, het was genieten met een grote G!

 

 

 

 

Maureen van As

Al vroeg wist ik dat de reiswereld mijn wereld zou worden. Als je als elfjarige de VVV van een Oostenrijks dorp inloopt om te vragen of ze een baantje voor je hebben, dan zegt dat al wel genoeg… Na de middelbare school was de keuze voor een toeristische opleiding dan ook snel gemaakt en met een diploma op zak begon ik in 1985 als verkoper bij een ketenreisbureau in Bussum dat later samen met mijn compagnon ons eigen reisbureau zou worden. Totdat in 2003 de reiskriebels écht de overhand namen en ik samen met mijn wederhelft emigreerde naar Sint Maarten. Na een prachtig avontuur keerden wij in 2012 weer terug naar Nederland waar ik het reisvak vol enthousiasme weer heb opgepakt.

Meer uit ons blog