Myanmar is ongeveer 676.577 km² groot en telde in 2016 ongeveer 57 miljoen mensen. De republiek grenst in het noordwesten aan Bangladesh, in het noordoosten aan India, in het noorden aan China en in het oosten aan Laos en Thailand. In het zuidwesten heeft het een lange kustlijn, aan de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee. Maar Myanmar is méér dan wat men aan wetenschappelijke informatie op het internet kan vinden. Het hart van Myanmar moet je ter plaatse voelen…
"Hun gastvrijheid kent geen grenzen en als er dan al deuren aan de huizen zijn, staan die voor de nieuwsgierige toeristen wagenwijd open"
Myanmar is een land dat men zeer comfortabel kan bereizen. De vele stammen die ver afgezonderd in de bergen leven zoals de Shan, Bamar, Karen, Rakhine enzovoort moet je echt ter plaatse ervaren. Hun gastvrijheid kent geen grenzen en als er dan al deuren aan de huizen zijn, staan die voor de nieuwsgierige toeristen wagenwijd open. Thee komt onmiddellijk op tafel en de typische eigenschappen per stam komen uitdrukkelijk aan bod. Overduidelijk dat de fototoestellen van onze acht bezoekers op scherp staan om deze verhalen mee te nemen. De gesprekken die meestal uit het lokale Birmees naar het Engels vertaald worden door onze uitmuntende gidsen, zijn steeds een les in nederigheid voor ons. We staan stil en vol bewondering voor die rijkdom die uit het meest eenvoudige logische denken van deze mensen komt.
Mandalay ademt nog precies zoals ik het vroeger mocht meemaken, met de vele tempels, pagodes en kloosters met monniken die kleur geven aan een rijk verleden. Het aanschuiven in lange rijen voor het middageten in Amarapura, de landbouw en vissers, de kleine markten die bulpen van leven en kleur, de boottocht op de Ayeyawady rivier naar Mingun; waar we ook de medewerking vragen van de plaatselijke bevolking om een sprekend beeld te maken dat een synthese moet zijn van hun leven, overal wordt het onmiddellijk op de juiste manier ingevuld. Een echte droom voor de fotografie!
Dankzij de zeer goed georganiseerde tussenvluchten kunnen we grote afstanden overbruggen en zaken zien waar men anders wellicht nooit zou komen.
Het bezoek aan het Inle-meer is en blijft een topper in Myanmar. De beenroeiers die ’s morgens vroeg in het gouden licht hun netten of viskorven uitzetten. Verhalen die wegdeemsteren in de ochtendmist. De vele bootjes die naar de martken komen, iedere dag op een andere plaats.
Bij aankomst in Nam-pan Village liggen er reeds honderden bootjes aangemeerd. De mensen dragen de goederen op hun hoofd of op de schouders, op een dikke bamboe stok tussen twee personen in. Alles gaat naar de lokale markt vlakbij het Inle meer. Het eerste wat ze hier doen is iets warms eten. De rook van de noedels en warme groenten omcirkelt hun hoofden in het tegenlicht als een bewegend aureool…
Op dezelfde dag bezoeken we nog verschillende kleine eilanden met drijvende tuinen en kleurrijke bloemenvelden. We zien weverijen en het spinnen van lotus-vezels tot prachtige tapijten en napjes.
"De Ananda tempel is een staaltje van meesterlijke architectuur"
De mensen respecteren het boeddhisme en de tempels die een rijk verleden ademen. Men kleeft dunne velletjes bladgoud op de statige beelden en stoepa’s. Een open-billed stork scheert laag boven ons bootje en toont zwevend zijn uitzonderlijk mooie open bek. De zon op zijn zwarte vleugels doet een groen-blauwe glans ontstaan.
Bagan heeft dan weer een totaal ander verhaal maar blijft bij het schitterende weer ook zijn eigen kleurpracht schilderen over het landschap. We worden er overdonderd door de duizenden tempels en pagodes. De Ananda tempel is een staaltje van meesterlijke architectuur, men gebruikt het licht dat er binnenkomt op een uitzonderlijke manier. Per koets slingeren we over de stoffige paden waardoor het stof in het tegenlicht het ene nostalgische beeld na het andere geeft.
Er zijn zoveel highlights in Bagan dat je er gerust weken kunt verblijven en toch steeds nieuwe ontdekkingen doet. Overal is men ook bezig met het vakkundig restaureren van tempels na de aardbevingen schade van september 2016.
De prachtige grote cilindervormige Shwezigon Pagoda steunt op vier grote vierkante terrassen. De biddende lokale bevolking en monniken vullen dit unieke decor. In deze omgeving krijgen we nog de donkere Dhamayangyi tempel en de amberkleurige Sulamani tempel te genieten; stuk voor stuk meesterwerken in een rustgevende natuur die is overgoten door stralend zonlicht.
Mrauk U bereiken we via Sittwe, met een boottocht van viereneenhalf uur over de Kaladan rivier waarbij er geen enkele camera zwijgt. Men kan dit prachtige afgelegen gebied niet bereiken via de weg omdat er twee bergketens tussen liggen. Tijdens deze boottocht komt men enkele zeer authentieke zeer kleine dorpjes tegen waar de tijd echt is stil blijven staan!
We bezoeken Chin dorpen waarbij we de Lamyo rivier passeren. Oudere vrouwen wiens gezichten volledig getattoeëerd zijn, weven kleurrijke nappen en sjaals. Jongere vrouwen gaan met ronde zilveren kruiken water halen bij de rivier waar we ook moeders zien die de was slaan op stenen. Iets verder drijft een jong meisje een drietal koeien. Een jonge vrouw komt samen met drie varkens vlakbij de rivier om hen daar eten te geven en ondertussen met een emmer water een verfrissend bad te geven.
Mannen zitten op de grond wat te keuvelen en een vrouw is wat rijst van het kaf aan het zuiveren door het omhoog te gooien op een ronde bamboe schaal. Enkele kippen proberen de wegwaaiende blaadjes op te pikken. De bijhorende kleine kuikentjes leren reeds aardig wat bij van hun moeder. Iets verder is een krachtige vrouw met een verticale beweging de rijst aan het pletten met een dikke stok in een houten pot. Daarbij gaan haar handen zo hoog mogelijk boven haar hoofd om dan de dikke afgeronde stok zo hard mogelijk neer te ploffen in die houten pot.
"Wat er niet veranderde zijn het zeer mooie licht, de open vriendelijkheid van de mensen en de prachtige Shwedagon Pagoda"
Op het einde van deze betovering in Myanmar gaan we nog de oude hoofdstad Yangon (vroeger Rangoon) bezoeken. Nu is de hoofdstad van Myanmar de stad Naypydaw. Rangoon is erg veranderd sinds mijn eerste bezoek, maar wat er niet veranderde zijn het zeer mooie licht, de open vriendelijkheid van de mensen en de prachtige Shwedagon Pagoda. Deze laatste is na de restauraties en enkele aanpassingen nóg mooier geworden. Ook een bezoek aan de Kandawgyi tuinen en het Kandagawgyi meer is uitzonderlijk. Het verkeer in deze oude hoofdstad is ook enig. Er mogen geen tweewielers op de hoofdwegen, alleen auto’s zijn toegelaten. Soms is het bijna hilarisch wat je ziet en beleeft. Men is er enkel vergeten dat er voor auto’s ook straten nodig zijn en daardoor loopt alles dagelijks vast.
Myanmar is dus een land dat ook over haar toekomst moet nadenken. Hopelijk kan haar onbeschrijflijke rijkdom bewaard en in leven gehouden worden. Juist daarom is het uiterst belangrijk dat men uitkijkt met welk reisbureau men zo’n land bezoekt. Alleen een uiterst groot netwerk, ervaringen en contacten met lokale mensen die de juiste informatie doorspelen naar de organisatoren, geven enige waarborg voor een ongelooflijk rijke reis. Uit ervaring weet ik dan ook dat Untamed Travelling daar bijzonder in slaagt en dat de erkenning die het krijgt als beste reisorganisator in Nederland voor verre reizen niet zo maar een toevalligheid is!
Op het einde van dit jaar gaan we naar Ethiopië! Gaat u mee?