Japan, het land van grote contrasten, eeuwenoude tradities en grootse metropolen en één van onze nieuwe bestemmingen dit jaar. Jozef maakte een verkennende reis door het ‘Land van de Rijzende Zon’ en schreef erover.
Ik kijk uit naar mijn eerste bezoek aan het land van Akira Kurosawa, samourai’s, geisha’s maar ook een top keuken. En saké, in allerlei soorten, van droog tot fris/fruitig, als een sauvignon blanc-semillion.
Mijn reis vangt aan in Tokyo, de hoofdstad, een miljoenen metropool. Alles is anders, ik wil het ontdekken. Enkele excursies zijn geboekt. Te beginnen met een sumoworstel opwarming. Ik doe deze ’s morgens omdat er dan geen andere toeristen zijn. Veel regels; er mag niet gesproken worden en men moet Japans gehurkt zitten. (Zere voeten en benen!) Gelukkig is er een kampioenschap, de oefenstonde duurt niet lang. De Mongolen maken de dienst uit en zijn al jarenlang de kampioenen. Allen worden ongelooflijk gerespecteerd. Het zijn tanks, uiterst snel en lenig.
De tweede excursie waar ik naar uitkijk is ‘martial arts'. Tetsuro Shimaguchi en zijn dames slaan er twee uur lang op los. Wapengekletter! Ik leer verschillende poses en waan me een echte samurai. Het is een combinatie van kendo, kungfu en Japanse filosofie. Een geweldige ervaring. We spelen een spel en doen alsof het echt is…
Kanazawa is mijn volgende bestemming, per bullettrein die er echt als een kogel uitziet. Als een kogel knallen we van het Oosten naar het Westen van Japan.
Kanazawa was ooit de tweede grootste stad van Japan. Het herbergt nog vele oude huizen die gespaard gebleven zijn van de talloze bombardementen in wereldoorlog 2.
Het prachtige kasteel en de omliggende Kenrokuen tuinen zijn wereldberoemd, een lust voor het oog.
Out of the box is het D.T. Suzuki museum, zen in combinatie met top design.
Breng ook een bezoek aan Omi-cho markt, met een keur aan verse vis, schaaldieren, kruiden, onbekende groenten. Alles op loopafstand.
In Yamashiro Onsen – op het platteland 45 km van Kanazawa – aan de rand van een groot oerbos met cypressen en Japanse esdoorns spot ik mijn eerste wild, een serow (bosgems). Soort van kruising tussen een kleine koe en een berggeit. Wow!
Ik verblijf in een authentieke ryokan met hotsprings. Men leert me hoe ik een kimono moet aandoen, geen schoenen, hoe gebruik te maken van de hotsprings, private dinner en ontbijt en nog tal van regels. Die maken het hele verblijf nog mystieker. Men is enorm vriendelijk en gekleed in authentieke kledij maar wel met WiFi en een topbar en, uiteraad saké.
Kyoto is mijn laatste halte. Bij een bezoek aan Japan kan een theeceremonie niet ontbreken. Ik word begeleid door twee leuke dames die me het gehele proces uitleggen, geweldige interactie. Hoe belangrijk is het dat je met elkaar kunt communiceren! De Engelse taal is onontbeerlijk.
Mijn laatste nacht verblijf ik op een half uur van het centrum van Kyoto, in Hoshinoya ryokan. Wow, herten voor de deur. Ik waan mij terug in de middeleeuwen.
Ik heb tijd nodig om alles te laten bezinken; heb enorm enthousiaste mensen ontmoet. Wat een land. Belangrijk zijn de kwaliteit en keuze van de excursies. Je hebt goede gidsen nodig die je bij de hand nemen en ook onze wereld begrijpen. Interactie. Ook belangrijk is de keuze van ryokans. Als je geen Engels spreekt, kom je ook niet verder in hun cultuur en wordt je niet begrepen. En sommige ryokans zijn 'basic', met gedeelde badkamers, slapen op de grond en zeer lage plafonds. Niet erg comfortabel.
Japan, ik kom terug. Vooral omdat ik nog meer wil zien van de ongerepte natuur van Hokkaido, de bruine beer en stellar arend, blakiston’s visuil, kitsune en de makaken. Van de warmwater bronnen van Yamaouchi op een goed uur van Tokyo. En van het uiterste zuiden met tropisch regenwoud, en dan vooral Ogasawara en de Nasei Shoto archipel.
Japan Arigato! Ik heb er enorm van genoten en van opgestoken.