"You aint seen nothing yet"

"Peru, een land met duizend gezichten, een levenslust voor de Bourgondiër, vol prachtige steden met historie."

Jozef Verbruggen beschrijft zijn reis door het land van de Inca's. Een absolute topbestemming. De diversiteit van het land lijkt voor wat betreft natuur, cultuur, landschappen en volkeren haast onbegrensd. 

"You aint seen nothing yet"

"Peru, een land met duizend gezichten, een levenslust voor de Bourgondiër, vol prachtige steden met historie."

Jozef Verbruggen beschrijft zijn reis door het land van de Inca's. Een absolute topbestemming. De diversiteit van het land lijkt voor wat betreft natuur, cultuur, landschappen en volkeren haast onbegrensd. 

“You aint seen nothing yet”

Mijn reis vangt aan in Lima na een vlucht van 12 uur met KLM, direct naar de hoofdstad van Peru. Een gigantische stad met een wirwar van straten en gebouwen. Parken, oude kerken, “shanty towns” en prachtige art deco huizen. Het regent hier nooit. Na Caïro de grootste woestijn stad ter wereld.

Meteen bij aankomst een geweldige ervaring. Verblijf eerste nacht in de hippe bohemiam buurt van Barranco. Mijn verblijf, The Arts Boutique Hotel B is een pracht van een “habitaniones” gelegen in het Zuiden van Lima. In Barranco is het fijn vertoeven. Kunstenaars en designers zijn hier neergestreken en bewonen de mooie art deco panden.

De volgende morgen vroeg op voor een fikse wandeling naar het strand en mijn namiddag vlucht naar Iquitos waar mijn eerste avontuur aanvangt, de Amazone met Aqua Expeditions. 

Nieuwe ontdekkingsreizigers

Iquitos is de stad van duizenden tuktuks (locale taxi) en herbergt een pracht van een gebouw van de Franse architect Eiffel. Iquitos, midden de Amazone is enkel te bereiken via de lucht of per boot. “Aqua” is een rivierboot, kleinschalig met 12 kamers. De volgende dagen zal het mijn uitvalsbasis zijn om de vele rivierarmen, het regenwoud en locale dorpen te verkennen en te bezoeken.

Met kleine speedboten worden de rivieren verkent, een top ervaring en ware belevenis onder begeleiding van biologen en locale gidsen die de waterwegen op hun duimpje kennen. Ze kennen ook alle geluiden en dat maakt het mogelijk om zo de kleine capucijnen apen te vinden. Het gezelschap aan boord is international, reizigers van over de hele wereld, op zoek naar het verloren paradijs Amazone. Nieuwe ontdekkingsreizigers.

De Amazone is hier ongeveer 1-3 km breed, heeft er 3.100 km opzitten vanaf de bron en legt nog een weg af van ongeveer 3.900 km naar de Atlantische Oceaan. Uiteraard is het jungle en zijn de dieren niet makkelijk te observeren (bijna niet). Toch zien we luiaarden, enkele slangen, schildpadden, Kapucijnapen, grote aantallen grijze (had ik niet gezien in Brazilië) en roze dolfijnen en vele vogelsoorten. Voor de vogelliefhebber is Peru de climax met meer dan 1.600 soorten. Enkel Colombia doet het beter met 1.900 variëteiten.

We bezoeken een school, mensen zijn enthousiast en blij ons te zien. Toerisme staat hier nog in de kinderschoenen. De locale gemeenschap krijgt gelegenheid om hun spullen te verkopen. Eco toerisme? Een prachtige ervaring, ik kan het iedereen aanraden.

Ik heb soms het idee aangekomen te zijn in een “western” van Ennio Morricone

Via Lima naar Thumbes voor enkele dagen strand. Voor mij een verrassing, altijd gedacht dat het droog en dor zou zijn. Juist het tegenovergestelde. Thumbes is het centrum van rijstbouw, bananen en passievruchten plantages, op een boogscheut rijden van Ecuador. We landen midden het groen.

Mancora is mijn eindbestemming, een klein stadje op 2 uur rijden van Thumbes in Zuidelijke richting. Het water is warm. Mancora is droger dan Thumbes en een totaal andere beleving dan de Amazone. Ook de mensen zijn karakteristiek anders gebouwd, huizen zijn anders, gewoontes zijn verschillend. Ik heb soms het idee aangekomen te zijn in een “western” van Ennio Morricone. Op zoek naar Clint Eastwood en Claudia Cardinale.

Mancora is te beschrijven met "palmbomen, surfers en ceviche". Vis marineren om de houdsbaarheid datum uit te stellen. Nu het nationaal gerecht van Peru dat over de hele wereld wordt geexporteerd. Fregat birds scheren langs de palmbomen en duinen. Regenen doet het nauwelijks (december – februari), altijd een heerlijke temperatuur.

Terug naar Lima, voor mijn beste diner ooit

Lima is met 10 miljoen inwoners één van de giganten van Zuid-Amerika. Wereldklasse. Van klassieke retro gebouwen tot funky paleizen, golf banen in het centrum. Surfers, “shopping malls”, een mengelmoes van vele culturen. Lima leeft en beweegt en om even uit te blazen heeft men nog steeds de “pacific”. De onmetelijke oceaan die alle problemen verbergt. Sprekende namen zoals San Isidro, Miraflores, Barranco en de altijd aanwezige Francisco Pizarro, de grondlegger.

Ik heb een tafel bij de beste chef van Latijns Amerika 'Central' kunnen bemachtigen. Chef kok, Virgilio Martinez,  komt bij ons aan tafel na hemelse gerechten te hebben getoverd uit zijn keuken bijgestaan door een team van 20 koks. Ingredienten komen van 50 m onder de zeespiegel tot en met 3.850 m hoogte. Puur genieten, borden zijn unieke stenen mooi geetaleerd, vol met smaak explosies.

De Andes, Amazone, Titicaca, Araquipa en het kustgebied passeert de bühne. Dit is mijn beste diner ooit. 

De Nr. 1 bestemming van National Geographic

Mijn volgende avontuur brengt me naar Cusco, hoofdstad van het Inca rijk. De Heilige Vallei prachtig op 1 uur rijden van Cusco met een rijke historie maar ook een geweldige beleving als de Maras, zoutmijnen die al in pré Inca tijd werden gebruikt in de schaduw van 'Veronica', een berg van bijna zes duizend meer hoogte.

De volgende dag met de trein tussen prachtige bergen naar Macho Picchu, wowwow, dit is ónbeschrijfelijk! Nr.1 bestemming National Geographic… en met recht. Een mausoleum verscholen midden de bergen met rechts de jungle en links de hoogste toppen van de Andes.

Peru heeft nog meer te bieden, de volgende dagen verken ik Titicaca meer, 3850 m hoogte. Ik verblijf op een schiereiland, omringd door kleine boerendorpjes,  op één uur rijden van Puno, waar een groot gedeelte van de bevolking hun geld verdient met smokkelen. Bolivië ligt op een steenworp van hier. Copacabana op een twee uur durende busrit (grens perikelen niet inbegrepen). Ik verken het meer, word geïntroduceerd aan een shaman en bezoek een drijvend dorp in het riet.

Mijn laatste dag, naar de luchthaven van Paracas, 260 km ten zuiden van Lima via de Pan American highway. Hou er rekening mee dat zowel fietsers, geiten, schapen, 40 tonners en tuk tuks je medereizigers zijn. Een vier uur durende rit vol met verrassingen.

Bakens voor het luchtruim?

De Nasca lijnen, missie van de dag. Met een Australisch en Colombiaans gezelschap bekijken we het schouwspel vanuit de lucht. Kolibri, condor, kandelaar, bomen, pagegaai, astronaut etc. Een andere beschaving. Het is nog giswerk naar het nut en de herkomst van deze kunstwerken. Littekens in de woestijn van honderden meters. Bakens voor het luchtruim? Halucinante vaartuigen om je de weg te wijzen naar het hiernamaals? Men kan zich de vraag stellen. Ik vind het prachtig.

Gouden poep 

Voordat ik mijn bezoek aan Peru afsluit verken ik nog de Ballestes eilanden. Voor de kust zeeleeuwen, Humboldt penguin, inka sternen, Peruvian pelikanen en miljoenen Guanay aalscholvers. Maar ook gespot endemic surf cinclodes, een topper. Men mag het land niet op, enkel voorbehouden voor de guana oogsters die de gouden poep elke zes jaar opruimen. 2 kg guana doet al gauw 1USD vertelt m’n gids.

Wát een diversiteit!

Het is voorbij, wat een diversiteit. Peru, een land met duizend gezichten, een levenslust voor de Bourgondiër (zoals ik), vol prachtige steden met historie. Machu Picchu is onbeschrijflijk, de treinrit erheen tussen de stijle kliffen van de Andes zie ik condor, poema, lama, alpaca. De Amazone, walvissen, de locale Inca tradities, Lake Titicaca, de Nasca lines… Volgens mij heb ik een idee wat het land te bieden heeft, althans denk ik.

In de lucht zit ik naast de rector van de universiteit van Peru. Heksen, Araquipa, Tarapota, Puerto Maldonado… Hij zegt me: “You ain’t seen nothing yet”.

Ik kom terug.


 

Meer uit ons blog